ból trzustki.jpeg
Gastrologia

Jak rozpoznać ból brzucha związany ze schorzeniami trzustki? Jakie mogą być jego przyczyny?

Ból trzustki zlokalizowany jest w górnej części brzucha, a pacjenci często opisują go jako ucisk w nadbrzuszu. W wielu przypadkach promieniuje on do pleców, a oprócz tego mogą pojawić się inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Stopień natężenia oraz dokładny charakter bólu zależy od przyczyny, która go wywołała. Dowiedz się, na jakie choroby może wskazywać ten symptom oraz jakie badania diagnostyczne warto zrobić.

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie
GastrologiaDietetykaZdrowie na co dzień

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie

Zaparcia to dokuczliwy problem, z którym boryka się wiele osób. Choć często postrzega się je jako niegroźne, mogą one znacząco wpływać na jakość życia i ogólne samopoczucie.  Istnieje wiele skutecznych sposobów radzenia sobie z tą dolegliwością. Sprawdź, jakie są przyczyny zaparć, poznaj sprawdzone metody łagodzenia nieprzyjemnych objawów, a także główne zasady diety przy tej dolegliwości.

Refluks.jpeg
PediatriaGastrologia

Objawy refluksu u dzieci i niemowląt. Postępowanie, leczenie

Refluks żołądkowo-przełykowy to dość częsty problem wśród niemowląt i dzieci w różnym wieku. Objawia się on cofaniem kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, co może wywoływać duży dyskomfort. U najmłodszych jest to często zjawisko fizjologiczne, związane z niedojrzałością układu pokarmowego w pierwszych miesiącach życia. U starszych dzieci występowanie refluksu  wymaga odpowiedniej diagnostyki, rozpoznania i leczenia. Sprawdź, jakie dolegliwości wskazują na refluks u dziecka i w jaki sposób mu pomóc.

Czy zapalenie oskrzeli jest zaraźliwe? Objawy, rodzaje, diagnostyka i powikłania chorob
DiagnostykaGastrologia

Czy zapalenie oskrzeli jest zaraźliwe? Objawy, rodzaje, diagnostyka i powikłania choroby

Zapaleniem oskrzeli nazywa się stan zapalny błony śluzowej oskrzeli. Choroba może mieć charakter ostry lub przewlekły. Za jej powstanie odpowiadać mogą różne patogeny, jednak najczęściej ma podłoże wirusowe. Poznaj czynniki sprzyjające rozwojowi zapalenia oskrzeli.

Kamica żółciowa – jak ją rozpoznać? Przyczyny, diagnostyka i objawy schorzenia
DiagnostykaGastrologia

Kamica żółciowa – jak ją rozpoznać? Przyczyny, diagnostyka i objawy schorzenia

Kamica żółciowa jest najczęstszą chorobą dróg żółciowych. Charakteryzuje się obecnością w drogach żółciowych kamieni żółciowych. Sprawdź, jakie objawy mogą temu towarzyszyć i poznaj przyczyny kamicy żółciowej.

 Ból po prawej stronie brzucha – przyczyny i zalecane badania
DiagnostykaGastrologia

Ból po prawej stronie brzucha – przyczyny i zalecane badania

Ból brzucha to powszechna dolegliwość. W określeniu przyczyn jej powstania pomocne są informacje o umiejscowieniu źródła bólu. Sprawdź, co może powodować ból po prawej stronie brzucha.

1228-sdf.jpeg
DiagnostykaGastrologia

Zapalenie jelita grubego – rodzaje i sposoby leczenia

Zapalenie jelita grubego to grupa, na którą składa się kilka różnych jednostek chorobowych o odmiennych mechanizmach powstawania, ale stosunkowo podobnych dolegliwościach. Leczeniem zapalenia jelita grubego zazwyczaj zajmuje się gastrolog.

1103-bol-po-lewej-stronie-brzucha.jpeg
DiagnostykaGastrologia

Jakie mogą być przyczyny bólu po lewej stronie brzucha? Diagnostyka.

Ból brzucha to jedna z częstszych przyczyn zgłaszania się pacjentów do gabinetów lekarskich. Dolegliwości mogą mieć różne nasilenie i umiejscowienie. Dowiedz się, jakie mogą być przyczyny bólu po lewej stronie brzucha.

0347-wodobrzusze.jpg
DiagnostykaGastrologia

Co to jest wodobrzusze i jak je zdiagnozować?

Fizjologicznie w jamie otrzewnej znajduje się ok. 150 ml płynu. Nadmierne jego nagromadzenie to tzw. wodobrzusze. Stan ten rozwinąć się może w przebiegu wielu chorób, choć najczęściej odpowiadają za niego zaburzenia w pracy wątroby. W rozpoznaniu wodobrzusza podstawę stanowią badanie fizykalne i ultrasonograficzne.

Czerwonka.jpeg
Zdrowie na co dzieńGastrologia

Jakie są objawy czerwonki? Jak ją leczyć?

Czerwonka bakteryjna, nazywana również szigelozą, jest zakaźną chorobą układu pokarmowego wywoływaną przez bakterie z rodzaju Shigella. Charakteryzuje się ostrym przebiegiem oraz występowaniem nasilonych dolegliwości chorobowych. Dowiedz się więcej z naszego poradnika.

WZW typu C.jpg
GastrologiaHepatologia

WZW typu C – co to za choroba? Objawy i metody leczenia

Pod skrótem WZW C kryje się wirusowe zapalenie wątroby typu C. To obok WZW B jedna z częstszych postaci wirusowych chorób wątroby. Infekcja ta może mieć różny przebieg, a niekiedy nawet nie dawać objawów. W niektórych przypadkach zakażenie ustępuje samoistnie, jednakże w zdecydowanej większości przechodzi w fazę przewlekłą.

Gorzki smak w ustach.jpg
Zdrowie na co dzieńGastrologia

Gorzki smak w ustach – jakie schorzenia wywołują takie objawy?

Gorzki smak w ustach to zarówno nieprzyjemny, jak i krępujący problem. Sprawdź, jakie mogą być przyczyny goryczy w ustach i w jaki sposób łagodzić je domowymi sposobami, zanim lekarz ustali, co może być jego przyczyną.