
Otyłość brzuszna (trzewna) – jak z nią walczyć?
Od 1990 roku odnotowano ponad dwukrotny wzrost występowania otyłości u dorosłych, a w 2022 roku 890 mln ludzi na całym świecie chorowało na otyłość. Te liczby przerażają? Nic dziwnego. Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, który rzecz jasna jest kwestią względną – to przede wszystkim choroba, która niesie za sobą mnóstwo zagrożeń zdrowotnych.
Szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna. Dlaczego i jak z nią walczyć? Wyjaśniamy.

Wskaźnik WHR i WHtR – co to jest, jak się mierzy, interpretacja wyników
Otyłość niesie za sobą wiele powikłań i obecnie jest uważana za chorobę cywilizacyjną stanowiącą globalny problem zdrowotny. Mówimy o niej, gdy BMI przekracza 30 kg/mkw, ale to nie jedyny wskaźnik zdrowia związany z masą ciała. Używa się jeszcze wskaźnika WHR, który przez wielu uznawany jest za cenniejszy, ponieważ dostarcza informacji o rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej, co ma związek ryzykiem wystąpienia różnego rodzaju chorób. Czym właściwie jest WHR i WHtR? Jak je obliczyć? I wreszcie: czy naprawdę są lepsze niż BMI?

Czym jest wskaźnik BMI? Jak interpretować wyniki?
W ciągu ostatnich lat w polskim społeczeństwie – i nie tylko – wzrósł problem nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w naszym kraju na otyłość cierpi ok. 9 mln osób. Statystyki na ten temat bazują na międzynarodowej skali BMI (ang. Body Mass Index), która pozwala oszacować, czy aktualna waga jest prawidłowa, zbyt wysoka lub za niska. Sprawdź, czym jest ten wskaźnik, jak dokonywać obliczeń i interpretować wyniki.

Jakie są przyczyny otyłości? Poznaj jej powikłania i możliwości leczenia
Otyłość nazywana jest epidemią XXI wieku. Nic w tym dziwnego – według danych Światowej Organizacji Zdrowia w 2015 roku w Europie chorowało na nią 21,5% mężczyzn i 24,5% kobiet. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się więcej o przyczynach otyłości, a także jakie są jej powikłania i możliwości leczenia.

Insulinooporność – czego nie jeść? Rola diety w leczeniu insulinooporności
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu tracą wrażliwość na insulinę, co prowadzi do zaburzeń w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Niektóre produkty spożywcze mogą nasilać ten efekt i prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Sprawdź, jakie potrawy powinny zniknąć z Twojego jadłospisu, aby poprawić zdrowie i samopoczucie!

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie
Zaparcia to dokuczliwy problem, z którym boryka się wiele osób. Choć często postrzega się je jako niegroźne, mogą one znacząco wpływać na jakość życia i ogólne samopoczucie. Istnieje wiele skutecznych sposobów radzenia sobie z tą dolegliwością. Sprawdź, jakie są przyczyny zaparć, poznaj sprawdzone metody łagodzenia nieprzyjemnych objawów, a także główne zasady diety przy tej dolegliwości.

Nietolerancja histaminy – przyczyny, objawy i diagnostyka
Specjaliści szacują, że nietolerancja histaminy dotyczy około 1% społeczeństwa, przy czym zaznaczają, że wartość ta może być nieco większa. Istnieją liczne możliwe przyczyny jej powstania oraz bardzo szeroki zakres objawów. Dowiedz się więcej na temat nietolerancji histaminy.

Dieta cukrzycowa – ogólne zalecenia dla cukrzyków
Dieta przy cukrzycy to podstawowy element leczenia. Sposób żywienia powinien być indywidualnie dopasowany do pacjenta. Istnieją jednak pewne ogólne zasady diety w cukrzycy, które powinny być przestrzegane przez osoby zmagające się z tą chorobą. Poznaj je.

Alergia w trakcie ciąży – bezpieczne sposoby łagodzenia objawów alergii
Szacuje się, że 18–30% kobiet w wieku rozrodczym ma chorobę alergiczną, w tym alergiczny nieżyt nosa i astmę. Schorzenia te stanowią spory problem u pacjentek w ciąży. Po pierwsze z uwagi na ograniczone możliwości ich leczenia, a po drugie ze względu na możliwy wpływ na przebieg ciąży.

Dieta wegetariańska – na czym polega? Dla kogo jest zalecana?
Dieta wegetariańska cieszy się w ostatnim czasie sporą popularnością. Powstało wiele jej odmian. Ten sposób żywienia jest w stanie zapewnić organizmowi niezbędne substancje odżywcze, o ile jadłospis zostanie w odpowiedni sposób opracowany. Dowiedz się więcej na temat diety wegetariańskiej.

Zbyt wysoki cholesterol – przyczyny i sposoby leczenia
Wysoki cholesterol w nomenklaturze medycznej określa się jako hipercholesterolemię. Może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Stanowi czynnik ryzyka chorób układu krążenia, które są jednymi z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci.

Dieta przeciwnowotworowa – co jeść, aby zmniejszyć ryzyko nowotworu?
Specjaliści zwracają uwagę na sposób odżywiania jako jeden z czynników sprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta pełnić może funkcję ochronną. Dowiedz się więcej na temat diety w prewencji nowotworów w związku z obchodzonym 4 lutego Międzynarodowym Dniem Walki z Rakiem.