Dietetyka
Insulinooporność – czego nie jeść? Rola diety w leczeniu insulinooporności
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu tracą wrażliwość na insulinę, co prowadzi do zaburzeń w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Niektóre produkty spożywcze mogą nasilać ten efekt i prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Sprawdź, jakie potrawy powinny zniknąć z Twojego jadłospisu, aby poprawić zdrowie i samopoczucie!
Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie
Zaparcia to dokuczliwy problem, z którym boryka się wiele osób. Choć często postrzega się je jako niegroźne, mogą one znacząco wpływać na jakość życia i ogólne samopoczucie. Istnieje wiele skutecznych sposobów radzenia sobie z tą dolegliwością. Sprawdź, jakie są przyczyny zaparć, poznaj sprawdzone metody łagodzenia nieprzyjemnych objawów, a także główne zasady diety przy tej dolegliwości.
Nietolerancja histaminy – przyczyny, objawy i diagnostyka
Specjaliści szacują, że nietolerancja histaminy dotyczy około 1% społeczeństwa, przy czym zaznaczają, że wartość ta może być nieco większa. Istnieją liczne możliwe przyczyny jej powstania oraz bardzo szeroki zakres objawów. Dowiedz się więcej na temat nietolerancji histaminy.
Dieta cukrzycowa – ogólne zalecenia dla cukrzyków
Dieta przy cukrzycy to podstawowy element leczenia. Sposób żywienia powinien być indywidualnie dopasowany do pacjenta. Istnieją jednak pewne ogólne zasady diety w cukrzycy, które powinny być przestrzegane przez osoby zmagające się z tą chorobą. Poznaj je.
Alergia w trakcie ciąży – bezpieczne sposoby łagodzenia objawów alergii
Szacuje się, że 18–30% kobiet w wieku rozrodczym ma chorobę alergiczną, w tym alergiczny nieżyt nosa i astmę. Schorzenia te stanowią spory problem u pacjentek w ciąży. Po pierwsze z uwagi na ograniczone możliwości ich leczenia, a po drugie ze względu na możliwy wpływ na przebieg ciąży.
Dieta wegetariańska – na czym polega? Dla kogo jest zalecana?
Dieta wegetariańska cieszy się w ostatnim czasie sporą popularnością. Powstało wiele jej odmian. Ten sposób żywienia jest w stanie zapewnić organizmowi niezbędne substancje odżywcze, o ile jadłospis zostanie w odpowiedni sposób opracowany. Dowiedz się więcej na temat diety wegetariańskiej.
Zbyt wysoki cholesterol – przyczyny i sposoby leczenia
Wysoki cholesterol w nomenklaturze medycznej określa się jako hipercholesterolemię. Może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Stanowi czynnik ryzyka chorób układu krążenia, które są jednymi z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci.
Dieta przeciwnowotworowa – co jeść, aby zmniejszyć ryzyko nowotworu?
Specjaliści zwracają uwagę na sposób odżywiania jako jeden z czynników sprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta pełnić może funkcję ochronną. Dowiedz się więcej na temat diety w prewencji nowotworów w związku z obchodzonym 4 lutego Międzynarodowym Dniem Walki z Rakiem.
Witamina C – właściwości i działanie
Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Człowiek nie ma zdolności jej wytwarzania i musi ją dostarczać ze środowiska zewnętrznego, spożywając określone pokarmy. Najlepszym źródłem są cytrusy, acerola, owoce róży i porzeczka. Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy C jest szkodliwy dla organizmu.
Witamina E – działanie i właściwości. Źródła witaminy E
Witamina E to grupa tokoferoli i tokotrienoli. Największą aktywność biologiczną i największą przyswajalność wykazuje α-tokoferol. Witamina E pełni przede wszystkim funkcję przeciwutleniacza. Organizm nie jest w stanie sam jej wyprodukować, przez co musi być dostarczona z żywnością lub z suplementami diety.
Witamina A – gdzie występuje i jakie mogą być konsekwencje jej niedoboru?
Witamina A dostarczana jest do organizmu wraz z pożywieniem, a jej głównymi źródłami są: tran, wątroba, marchew, szpinak. Związek ten pełni w organizmie wiele funkcji, ale najbardziej kojarzony jest z prawidłowym widzeniem. Zarówno w niedoborze, jak i w nadmiarze, co zdarza się rzadko, może źle wpływać na zdrowie.
Gluten – co to jest? Kto powinien go wykluczyć?
Gluten to mieszanina białek, na temat której w ostatnim czasie było bardzo głośno. Okazuje się, że jest on u niektórych osób odpowiedzialny za powstanie wielu nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych, zmian skórnych i zaburzeń wchłaniania składników pokarmowych. Wiąże się to z koniecznością stosowania diety bezglutenowej. Sprawdź, kiedy się ją wprowadza.