Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie
GastrologiaDietetykaZdrowie na co dzień

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie

Zaparcia to dokuczliwy problem, z którym boryka się wiele osób. Choć często postrzega się je jako niegroźne, mogą one znacząco wpływać na jakość życia i ogólne samopoczucie.  Istnieje wiele skutecznych sposobów radzenia sobie z tą dolegliwością. Sprawdź, jakie są przyczyny zaparć, poznaj sprawdzone metody łagodzenia nieprzyjemnych objawów, a także główne zasady diety przy tej dolegliwości.

Kobieta ogląda wysypkę na ręce
DermatologiaAlergologiaDietetyka

Nietolerancja histaminy – przyczyny, objawy i diagnostyka

Specjaliści szacują, że nietolerancja histaminy dotyczy około 1% społeczeństwa, przy czym zaznaczają, że wartość ta może być nieco większa. Istnieją liczne możliwe przyczyny jej powstania oraz bardzo szeroki zakres objawów. Dowiedz się więcej na temat nietolerancji histaminy.

Kobieta mierzy sobie poziom cukru
Dietetyka

Dieta cukrzycowa – ogólne zalecenia dla cukrzyków

Dieta przy cukrzycy to podstawowy element leczenia. Sposób żywienia powinien być indywidualnie dopasowany do pacjenta. Istnieją jednak pewne ogólne zasady diety w cukrzycy, które powinny być przestrzegane przez osoby zmagające się z tą chorobą. Poznaj je.

Alergia w trakcie ciąży.jpg
AlergologiaCiążaDietetyka

Alergia w trakcie ciąży – bezpieczne sposoby łagodzenia objawów alergii

Szacuje się, że 18–30% kobiet w wieku rozrodczym ma chorobę alergiczną, w tym alergiczny nieżyt nosa i astmę. Schorzenia te stanowią spory problem u pacjentek w ciąży. Po pierwsze z uwagi na ograniczone możliwości ich leczenia, a po drugie ze względu na możliwy wpływ na przebieg ciąży.

Dieta wegetariańska.jpg
DietetykaZdrowie na co dzień

Dieta wegetariańska – na czym polega? Dla kogo jest zalecana?

Dieta wegetariańska cieszy się w ostatnim czasie sporą popularnością. Powstało wiele jej odmian. Ten sposób żywienia jest w stanie zapewnić organizmowi niezbędne substancje odżywcze, o ile jadłospis zostanie w odpowiedni sposób opracowany. Dowiedz się więcej na temat diety wegetariańskiej.

Wysoki cholesterol.jpg
Zdrowie na co dzieńDietetyka

Zbyt wysoki cholesterol – przyczyny i sposoby leczenia

Wysoki cholesterol w nomenklaturze medycznej określa się jako hipercholesterolemię. Może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Stanowi czynnik ryzyka chorób układu krążenia, które są jednymi z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci.

Dieta nowotworowa.jpg
Zdrowie na co dzieńDietetyka

Dieta przeciwnowotworowa – co jeść, aby zmniejszyć ryzyko nowotworu?

Specjaliści zwracają uwagę na sposób odżywiania jako jeden z czynników sprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta pełnić może funkcję ochronną. Dowiedz się więcej na temat diety w prewencji nowotworów w związku z obchodzonym 4 lutego Międzynarodowym Dniem Walki z Rakiem.

Witamina C.jpg
Zdrowie na co dzieńDietetyka

Witamina C – właściwości i działanie

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Człowiek nie ma zdolności jej wytwarzania i musi ją dostarczać ze środowiska zewnętrznego, spożywając określone pokarmy. Najlepszym źródłem są cytrusy, acerola, owoce róży i porzeczka. Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy C jest szkodliwy dla organizmu.

Witamina E.jpg
Zdrowie na co dzieńDietetyka

Witamina E – działanie i właściwości. Źródła witaminy E

Witamina E to grupa tokoferoli i tokotrienoli. Największą aktywność biologiczną i największą przyswajalność wykazuje α-tokoferol. Witamina E pełni przede wszystkim funkcję przeciwutleniacza. Organizm nie jest w stanie sam jej wyprodukować, przez co musi być dostarczona z żywnością lub z suplementami diety.

Witamina A.jpg
DietetykaZdrowie na co dzień

Witamina A – gdzie występuje i jakie mogą być konsekwencje jej niedoboru?

Witamina A dostarczana jest do organizmu wraz z pożywieniem, a jej głównymi źródłami są: tran, wątroba, marchew, szpinak. Związek ten pełni w organizmie wiele funkcji, ale najbardziej kojarzony jest z prawidłowym widzeniem. Zarówno w niedoborze, jak i w nadmiarze, co zdarza się rzadko, może źle wpływać na zdrowie.

Gluten.jpg
DietetykaZdrowie na co dzieńGastrologia

Gluten – co to jest? Kto powinien go wykluczyć?

Gluten to mieszanina białek, na temat której w ostatnim czasie było bardzo głośno. Okazuje się, że jest on u niektórych osób odpowiedzialny za powstanie wielu nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych, zmian skórnych i zaburzeń wchłaniania składników pokarmowych.  Wiąże się to z koniecznością stosowania diety bezglutenowej. Sprawdź, kiedy się ją wprowadza.

wlasciwe-zywienie.jpg
DietetykaOpieka nad dzieckiemPorady w razie choroby

Właściwe żywienie dzieci i młodzieży

Właściwe żywienie dzieci i młodzieży ma zasadnicze znaczenie dla ich zdrowia, gdyż w wieku dziecięcym następuje intensywny wzrost i rozwój sprawności psychofizycznej. Dlatego tak duże znaczenie ma kształtowanie w tym wieku odpowiednich nawyków i zasad zdrowego odżywiania.