Dieta cukrzycowa – ogólne zalecenia dla cukrzyków

22.11.2023

Dieta przy cukrzycy to podstawowy element leczenia. Sposób żywienia powinien być indywidualnie dopasowany do pacjenta. Istnieją jednak pewne ogólne zasady diety w cukrzycy, które powinny być przestrzegane przez osoby zmagające się z tą chorobą. Poznaj je.

Kobieta mierzy sobie poziom cukru

Spis treści

Cele leczenia dietetycznego
Główne zasady diety cukrzycowej
Co jeść stosując dietę cukrzycową?
Dieta cukrzycowa – produkty zakazane

Prawidłowe odżywianie się to czynnik konieczny do utrzymania dobrego stanu zdrowia diabetyków. W tym artykule poznasz cele leczenia dietetycznego. Dowiesz się, jakie produkty są dozwolone, a jakie przeciwwskazane dla osób z cukrzycą. Sprawdzisz, na czym opiera się dieta cukrzycowa.

Cele leczenia dietetycznego

Cukrzyca została uznana przez ekspertów za chorobę cywilizacyjną i jeden z głównych problemów zdrowotnych XXI wieku. Coraz częstsze są przypadki cukrzycy u dzieci. Specjaliści biją na alarm i zwracają uwagę na znaczenie profilaktyki cukrzycowej, na którą składają się zwłaszcza odpowiednio zbilansowana dieta, regularna aktywność fizyczna i badanie glukozy we krwi. Im wcześniej cukrzyca zostanie rozpoznana, tym lepsze będą efekty leczenia.

Ważnym elementem leczenia cukrzycy jest dieta. Celem dietoterapii jest przede wszystkim:

  • dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii i składników pokarmowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania,
  • normalizacja wskaźników metabolicznych,
  • osiągnięcie i utrzymanie odpowiedniej masy ciała,
  • zmniejszenie ryzyka powikłań cukrzycowych.

    Cukrzyca – jak leczyć?  Przeczytaj o metodach leczenia cukrzycy.

Główne zasady diety cukrzycowej

Skonsultuj swoje problemy z dietetykiem

Sposób żywienia diabetyków opiera się na zasadach racjonalnej diety stosowanej  przez osoby zdrowe, która jest w odpowiedni sposób dostosowywana do potrzeb chorego. Dieta jest opracowywana indywidualnie dla każdego pacjenta. Wymaga to współpracy diabetologa, dietetyka i chorego. Kształtowana jest w zależności od ogólnego stanu pacjenta, rodzaju i zaawansowania cukrzycy, chorób towarzyszących i przyjętych celów leczenia.

Oto główne zasady diety cukrzycowej:

  • kaloryczność diety ustala się indywidualnie;
  • posiłki spożywa się regularnie, o określonych porach – ważne jest dostosowanie ich do czasu podawania insuliny oraz planowanego wysiłku fizycznego;
  • w ciągu dnia wskazane jest 4–5 posiłków;
  • posiłki spożywa się w spokojnych warunkach, bez pośpiechu, dbając o dokładnie przeżuwanie każdego kęsa pokarmu;
  • zapotrzebowanie energetyczne jest pokrywane przez składniki odżywcze w takich proporcjach: węglowodany 45–50%, tłuszcze 30–35%, białka 15–20%;
  • dobór produktów zależy od możliwości, potrzeb, tolerancji pacjenta;
  • należy ograniczyć spożycie soli kuchennej do 1 g/1000 kcal, maksymalnie 3 g na dobę;
  • najlepiej wykluczyć alkohol;
  • należy stosować produkty spożywcze nieprzetworzone, które będą dobrym źródłem błonnika;
  • należy ograniczyć produkty o dużej zawartości tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, a zwiększyć udział tłuszczów roślinnych;
  • należy ograniczyć produkty będące źródłem cukrów prostych;
  • nie powinno się rozgotowywać produktów skrobiowych i warzyw, gdyż dochodzi w nich do wzrostu indeksu glikemicznego.

Przypominamy – indeks glikemiczny to parametr, który pokazuje, jak szybko po spożyciu danego produktu dochodzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Co jeść stosując dietę cukrzycową?

Zastanawiasz się, co można jeść w cukrzycy? W jadłospisie cukrzyka zalecane są następujące produkty:

  • zbożowe – pieczywo typu graham, razowe, żytnie z dodatkiem otrąb i nasion, chleb chrupki, ryż brązowy, gruba kasza jaglana, gryczana, pęczak, płatki owsiane, grube makarony z mąki razowej;
  • warzywa (500 g na dobę) – świeże pomidory, kalafior, kapusty, ogórki, rzodkiewka, brukselka, cukinia, sałata zielona, brokuły, cykoria, fasolka szparagowa, natka pietruszki, koperek, zielona pietruszka, papryka, pory, szparagi, kabaczek, szczypiorek, seler naciowy, ziemniaki;
  • owoce (200–300 g na dobę) – jagodowe, cytrusowe, brzoskwinie, morele, kiwi, jabłka, wiśnie, nektarynki, truskawki;
  • mleko i produkty mleczne – sery twarogowe chude, o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • mięso – cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak, konina, dziczyzna, chuda polędwica drobiowa, szynka wołowa, drobiowa;
  • ryby – świeży pstrąg strumieniowy, sandacz, dorsz, flądra, sola, szczupak, mintaj, morszczuk;
  • jaja – białko;
  • tłuszcze – roślinne, oliwa z oliwek, olej rzepakowy;
  • przyprawy – majeranek, oregano, sok z cytryny, kminek, cynamon, koperek, zielona pietruszka, wanilia, bazylia, przyprawy korzenne;
  • napoje – woda mineralna, soki warzywne, słaba herbata, kawa rozpuszczalna lub filtrowana.

Wśród preferowanych metod przygotowywania posiłków eksperci wymieniają: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie w pergaminie, rękawie, folii aluminiowej, naczyniu żaroodpornym. Unikać powinno się smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu. Wskazane są zupy czyste, jarzynowe, na wywarach warzywnych.

Dieta cukrzycowa – produkty zakazane

Będąc na diecie cukrzycowej, nie powinno się spożywać takich produktów jak:

  • zbożowe – mąka pszenna, pieczywo pszenne, z dodatkiem miodu lub karmelu, rozgotowane: makaron, kasza, ryż, błyskawiczne płatki śniadaniowe;
  • warzywa – rozgotowane, z puszki, marchewka gotowana, buraki zasmażane, frytki, ziemniaki purée;
  • owoce – suszone, bardzo dojrzałe, z puszki, banany, winogrona;
  • mleko i produkty mleczne – śmietana, zabielacze do kawy, słodzone desery mleczne, mleko tłuste, skondensowane, sery tłuste, do smarowania typu fromage, podpuszczkowe, topione, śmietankowe, dojrzewające;
  • mięso – tłuste, wieprzowina, gęsi, kaczki, baranina, podroby, wędlina tłusta, pasztety, salami, pasztetowa, kiełbasy, parówki, boczek;
  • ryby – smażone, panierowane, kalmary, małże, krewetki, kawior;
  • jaja – jajecznica na słoninie, smalcu, maśle, boczku;
  • tłuszcze – margaryny twarde, słonina, smalec, masło;
  • przyprawy – majonez, gotowe sosy, ocet, kostki rosołowe;
  • słodycze i desery – miód, ciasta z masami, batony, wafelki z nadzieniem, czekolada mleczna lub owocowa, chałwa i desery tłuste, faworki, ciasta francuskie, piaskowe, smażone, kruche, serniki;
  • napoje – alkohol, napoje gazowane, soki owocowe z dodatkiem cukru.
Źródła
  1. Dieta w cukrzycy. Online: https://uck.pl/content/download/D-12-Wskazowki-zywieniowe-w-cukrzycy.pdf [dostęp: 06.10.2033].
  2. ZDROWA DIETA W CUKRZYCY. PORADNIK DLA PACJENTA. Online: https://www.dann.edu.pl/content/dam/hcpexperience/pl/dann-edu-pl/pl/materia_y-do-pobrania/PL22DI00015-Zdrowa-dieta-w-cukrzycy-Poradnik-dla-pacjenta.pdf.coredownload.inline.pdf [dostęp: 06.10.2033].
  3. A. Araszkiewicz, B. Bandurska-Stankiewicz, S. Borys i wsp., Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2022 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, „Current Topics in Diabetes” 2022; t. 2, nr 1, s. 1–134.

Zobacz także

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie
GastrologiaDietetykaZdrowie na co dzień

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie

Zaparcia to dokuczliwy problem, z którym boryka się wiele osób. Choć często postrzega się je jako niegroźne, mogą one znacząco wpływać na jakość życia i ogólne samopoczucie.  Istnieje wiele skutecznych sposobów radzenia sobie z tą dolegliwością. Sprawdź, jakie są przyczyny zaparć, poznaj sprawdzone metody łagodzenia nieprzyjemnych objawów, a także główne zasady diety przy tej dolegliwości.

Kobieta ogląda wysypkę na ręce
DermatologiaAlergologiaDietetyka

Nietolerancja histaminy – przyczyny, objawy i diagnostyka

Specjaliści szacują, że nietolerancja histaminy dotyczy około 1% społeczeństwa, przy czym zaznaczają, że wartość ta może być nieco większa. Istnieją liczne możliwe przyczyny jej powstania oraz bardzo szeroki zakres objawów. Dowiedz się więcej na temat nietolerancji histaminy.

Alergia w trakcie ciąży.jpg
AlergologiaCiążaDietetyka

Alergia w trakcie ciąży – bezpieczne sposoby łagodzenia objawów alergii

Szacuje się, że 18–30% kobiet w wieku rozrodczym ma chorobę alergiczną, w tym alergiczny nieżyt nosa i astmę. Schorzenia te stanowią spory problem u pacjentek w ciąży. Po pierwsze z uwagi na ograniczone możliwości ich leczenia, a po drugie ze względu na możliwy wpływ na przebieg ciąży.