Dieta cukrzycowa – ogólne zalecenia dla cukrzyków

22.11.2023

Dieta przy cukrzycy to podstawowy element leczenia. Sposób żywienia powinien być indywidualnie dopasowany do pacjenta. Istnieją jednak pewne ogólne zasady diety w cukrzycy, które powinny być przestrzegane przez osoby zmagające się z tą chorobą. Poznaj je.

Kobieta mierzy sobie poziom cukru

Spis treści

Cele leczenia dietetycznego
Główne zasady diety cukrzycowej
Co jeść stosując dietę cukrzycową?
Dieta cukrzycowa – produkty zakazane

Prawidłowe odżywianie się to czynnik konieczny do utrzymania dobrego stanu zdrowia diabetyków. W tym artykule poznasz cele leczenia dietetycznego. Dowiesz się, jakie produkty są dozwolone, a jakie przeciwwskazane dla osób z cukrzycą. Sprawdzisz, na czym opiera się dieta cukrzycowa.

Cele leczenia dietetycznego

Cukrzyca została uznana przez ekspertów za chorobę cywilizacyjną i jeden z głównych problemów zdrowotnych XXI wieku. Coraz częstsze są przypadki cukrzycy u dzieci. Specjaliści biją na alarm i zwracają uwagę na znaczenie profilaktyki cukrzycowej, na którą składają się zwłaszcza odpowiednio zbilansowana dieta, regularna aktywność fizyczna i badanie glukozy we krwi. Im wcześniej cukrzyca zostanie rozpoznana, tym lepsze będą efekty leczenia.

Ważnym elementem leczenia cukrzycy jest dieta. Celem dietoterapii jest przede wszystkim:

  • dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii i składników pokarmowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania,
  • normalizacja wskaźników metabolicznych,
  • osiągnięcie i utrzymanie odpowiedniej masy ciała,
  • zmniejszenie ryzyka powikłań cukrzycowych.

    Cukrzyca – jak leczyć?  Przeczytaj o metodach leczenia cukrzycy.

Główne zasady diety cukrzycowej

Skonsultuj swoje problemy z dietetykiem

Sposób żywienia diabetyków opiera się na zasadach racjonalnej diety stosowanej  przez osoby zdrowe, która jest w odpowiedni sposób dostosowywana do potrzeb chorego. Dieta jest opracowywana indywidualnie dla każdego pacjenta. Wymaga to współpracy diabetologa, dietetyka i chorego. Kształtowana jest w zależności od ogólnego stanu pacjenta, rodzaju i zaawansowania cukrzycy, chorób towarzyszących i przyjętych celów leczenia.

Oto główne zasady diety cukrzycowej:

  • kaloryczność diety ustala się indywidualnie;
  • posiłki spożywa się regularnie, o określonych porach – ważne jest dostosowanie ich do czasu podawania insuliny oraz planowanego wysiłku fizycznego;
  • w ciągu dnia wskazane jest 4–5 posiłków;
  • posiłki spożywa się w spokojnych warunkach, bez pośpiechu, dbając o dokładnie przeżuwanie każdego kęsa pokarmu;
  • zapotrzebowanie energetyczne jest pokrywane przez składniki odżywcze w takich proporcjach: węglowodany 45–50%, tłuszcze 30–35%, białka 15–20%;
  • dobór produktów zależy od możliwości, potrzeb, tolerancji pacjenta;
  • należy ograniczyć spożycie soli kuchennej do 1 g/1000 kcal, maksymalnie 3 g na dobę;
  • najlepiej wykluczyć alkohol;
  • należy stosować produkty spożywcze nieprzetworzone, które będą dobrym źródłem błonnika;
  • należy ograniczyć produkty o dużej zawartości tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, a zwiększyć udział tłuszczów roślinnych;
  • należy ograniczyć produkty będące źródłem cukrów prostych;
  • nie powinno się rozgotowywać produktów skrobiowych i warzyw, gdyż dochodzi w nich do wzrostu indeksu glikemicznego.

Przypominamy – indeks glikemiczny to parametr, który pokazuje, jak szybko po spożyciu danego produktu dochodzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Co jeść stosując dietę cukrzycową?

Zastanawiasz się, co można jeść w cukrzycy? W jadłospisie cukrzyka zalecane są następujące produkty:

  • zbożowe – pieczywo typu graham, razowe, żytnie z dodatkiem otrąb i nasion, chleb chrupki, ryż brązowy, gruba kasza jaglana, gryczana, pęczak, płatki owsiane, grube makarony z mąki razowej;
  • warzywa (500 g na dobę) – świeże pomidory, kalafior, kapusty, ogórki, rzodkiewka, brukselka, cukinia, sałata zielona, brokuły, cykoria, fasolka szparagowa, natka pietruszki, koperek, zielona pietruszka, papryka, pory, szparagi, kabaczek, szczypiorek, seler naciowy, ziemniaki;
  • owoce (200–300 g na dobę) – jagodowe, cytrusowe, brzoskwinie, morele, kiwi, jabłka, wiśnie, nektarynki, truskawki;
  • mleko i produkty mleczne – sery twarogowe chude, o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • mięso – cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak, konina, dziczyzna, chuda polędwica drobiowa, szynka wołowa, drobiowa;
  • ryby – świeży pstrąg strumieniowy, sandacz, dorsz, flądra, sola, szczupak, mintaj, morszczuk;
  • jaja – białko;
  • tłuszcze – roślinne, oliwa z oliwek, olej rzepakowy;
  • przyprawy – majeranek, oregano, sok z cytryny, kminek, cynamon, koperek, zielona pietruszka, wanilia, bazylia, przyprawy korzenne;
  • napoje – woda mineralna, soki warzywne, słaba herbata, kawa rozpuszczalna lub filtrowana.

Wśród preferowanych metod przygotowywania posiłków eksperci wymieniają: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie w pergaminie, rękawie, folii aluminiowej, naczyniu żaroodpornym. Unikać powinno się smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu. Wskazane są zupy czyste, jarzynowe, na wywarach warzywnych.

Dieta cukrzycowa – produkty zakazane

Będąc na diecie cukrzycowej, nie powinno się spożywać takich produktów jak:

  • zbożowe – mąka pszenna, pieczywo pszenne, z dodatkiem miodu lub karmelu, rozgotowane: makaron, kasza, ryż, błyskawiczne płatki śniadaniowe;
  • warzywa – rozgotowane, z puszki, marchewka gotowana, buraki zasmażane, frytki, ziemniaki purée;
  • owoce – suszone, bardzo dojrzałe, z puszki, banany, winogrona;
  • mleko i produkty mleczne – śmietana, zabielacze do kawy, słodzone desery mleczne, mleko tłuste, skondensowane, sery tłuste, do smarowania typu fromage, podpuszczkowe, topione, śmietankowe, dojrzewające;
  • mięso – tłuste, wieprzowina, gęsi, kaczki, baranina, podroby, wędlina tłusta, pasztety, salami, pasztetowa, kiełbasy, parówki, boczek;
  • ryby – smażone, panierowane, kalmary, małże, krewetki, kawior;
  • jaja – jajecznica na słoninie, smalcu, maśle, boczku;
  • tłuszcze – margaryny twarde, słonina, smalec, masło;
  • przyprawy – majonez, gotowe sosy, ocet, kostki rosołowe;
  • słodycze i desery – miód, ciasta z masami, batony, wafelki z nadzieniem, czekolada mleczna lub owocowa, chałwa i desery tłuste, faworki, ciasta francuskie, piaskowe, smażone, kruche, serniki;
  • napoje – alkohol, napoje gazowane, soki owocowe z dodatkiem cukru.
Źródła
  1. Dieta w cukrzycy. Online: https://uck.pl/content/download/D-12-Wskazowki-zywieniowe-w-cukrzycy.pdf [dostęp: 06.10.2033].
  2. ZDROWA DIETA W CUKRZYCY. PORADNIK DLA PACJENTA. Online: https://www.dann.edu.pl/content/dam/hcpexperience/pl/dann-edu-pl/pl/materia_y-do-pobrania/PL22DI00015-Zdrowa-dieta-w-cukrzycy-Poradnik-dla-pacjenta.pdf.coredownload.inline.pdf [dostęp: 06.10.2033].
  3. A. Araszkiewicz, B. Bandurska-Stankiewicz, S. Borys i wsp., Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2022 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, „Current Topics in Diabetes” 2022; t. 2, nr 1, s. 1–134.

Zobacz także

otyłość brzuszna.jpg
Zdrowie na co dzieńDietetyka

Otyłość brzuszna (trzewna) – jak z nią walczyć?

Od 1990 roku odnotowano ponad dwukrotny wzrost występowania otyłości u dorosłych, a w 2022 roku 890 mln ludzi na całym świecie chorowało na otyłość. Te liczby przerażają? Nic dziwnego. Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, który rzecz jasna jest kwestią względną – to przede wszystkim choroba, która niesie za sobą mnóstwo zagrożeń zdrowotnych.

Szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna. Dlaczego i jak z nią walczyć? Wyjaśniamy.

wskaźnik WHR i WHtR.jpg
Zdrowie na co dzieńDietetyka

Wskaźnik WHR i WHtR – co to jest, jak się mierzy, interpretacja wyników

Otyłość niesie za sobą wiele powikłań i obecnie jest uważana za chorobę cywilizacyjną stanowiącą globalny problem zdrowotny. Mówimy o niej, gdy BMI przekracza 30 kg/mkw, ale to nie jedyny wskaźnik zdrowia związany z masą ciała. Używa się jeszcze wskaźnika WHR, który przez wielu uznawany jest za cenniejszy, ponieważ dostarcza informacji o rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej, co ma związek ryzykiem wystąpienia różnego rodzaju chorób. Czym właściwie jest WHR i WHtR? Jak je obliczyć? I wreszcie: czy naprawdę są lepsze niż BMI?

BMI.jpg
DietetykaUroda i sportZdrowie na co dzień

Czym jest wskaźnik BMI? Jak interpretować wyniki?

W ciągu ostatnich lat w polskim społeczeństwie – i nie tylko – wzrósł problem nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w naszym kraju na otyłość cierpi ok. 9 mln osób. Statystyki na ten temat bazują na międzynarodowej skali BMI (ang. Body Mass Index), która pozwala oszacować, czy aktualna waga jest prawidłowa, zbyt wysoka lub za niska. Sprawdź, czym jest ten wskaźnik, jak dokonywać obliczeń i interpretować wyniki.

Wszystkie artykuły i poradniki