Zgaga i niestrawność w ciąży
Zgaga jest wynikiem cofania się treści żołądkowej do przełyku. Występuje najczęściej w III trymestrze ciąży. Spowodowana jest rozluźnieniem wpustu żołądka pod wpływem progesteronu oraz uciskiem rosnącej macicy na żołądek.
Aby zapobiegać zgadze:
- Stosuj lekkostrawną dietę.
- Unikaj tłustych i pikantnych potraw oraz gazowanych napojów.
- Zrezygnuj z używek (kawa, alkohol, papierosy) oraz słodyczy (czekolady).
- Posiłki spożywaj częściej, ale w mniejszych ilościach i w spokojnej atmosferze, zwracając uwagę na dokładne przeżuwanie pokarmu.
- Nie kładź się do łóżka z pełnym żołądkiem lub zaraz po posiłku – bezpieczna jest pozycja półsiedząca.
- Unikaj sytuacji stresowych.
Naturalnym sposobem na zgagę są migdały, które zawierają magnez i wapń (pomagają w trawieniu ciężkostrawnych posiłków, wzmacniają nabłonek żołądka i przełyku) oraz imbir, który można stosować jako dodatek do herbaty, sałatek czy sosów. Preparaty ziołowe – napój z siemienia lnianego, len w tabletkach, herbatka z melisy i kopru włoskiego doskonale łagodzą podrażnienia, działają uspokajająco i kojąco na układ trawienny. W leczeniu farmakologicznym można wykorzystać leki zobojętniające kwas solny, zawierające wodorotlenek glinu lub magnezu, węglan wapnia, np.: Alugastrin, Rennie (stosowane w II i III trymestrze ciąży uznane są za bezpieczne).