Zaparcia w ciąży
01.05.2023
Przyczyną tej dość często występującej dolegliwości jest utrata napięcia mięśni gładkich jelit pod wpływem progesteronu, osłabienie perystaltyki jelita grubego oraz stosowanie preparatów żelaza (leczenie niedokrwistości ciężarnych).
Najskuteczniejszą profilaktyką zaparć jest uregulowany, aktywny tryb życia i dbałość o regularne wypróżnienia.
Aby zapobiegać zaparciom:
- Pamiętaj o większej ilości ruchu – wskazane są spacery i ćwiczenia gimnastyczne.
- Stosuj dietę bogatą w błonnik (ok. 25 – 50 g) – owoce, warzywa, ciemne pieczywo, kasze i płatki kukurydziane.
- Jedz więcej suszonych owoców: moreli, śliwek, rodzynek, a także pestek słonecznika i dyni.
- Pij odpowiednią ilość płynów – około 1,5-2 litry na dobę (wodę, soki owocowe, soki warzywne np. sok z buraka i marchewki).
- Pomocna może być również wypita na czczo szklanka wody z miodem.
- Ogranicz pokarmy powodujące zaparcia: czekoladę, słodycze, ryż.
- Z preparatów farmakologicznych można polecić środki pochodzenia roślinnego pobudzające perystaltykę oraz środki zmiękczające treść jelita (laktuloza, czopki glicerynowe).