Produkty zakazane w ciąży
Kobieta ciężarna powinna pamiętać, że wszystko, co sama zje lub wypije, za pośrednictwem pępowiny dostaje się również do krwi płodu.
Będąc w ciąży ogranicz lub całkowicie zrezygnuj z przyjmowania następujących produktów:
• surowe jaja (kogel-mogel, sernik na zimno), mleko niepasteryzowane i jego przetwory - grożą zatruciem bakterią typu Salmonella;
• surowe i niedopieczone mięso (tatar, słabo wysmażone steki, szynka parmeńska) - mogą być przyczyną zakażenia np. toxoplazmozą;
• surowe ryby, owoce morza (ostrygi, sushi), ryby morskie (wędzony łosoś, tuńczyk)- bywają zakażone bakteriami, zawierają rtęć;
• wątróbka i pasztety spożywane w nadmiarze - nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się dziecka;
• zupki, sosy w proszku i niektóre przyprawy zawierające glutaminian sodu, który może wywoływać zaburzenia trawienia i skórne reakcje alergiczne u kobiety ciężarnej, pogarszając wchłanianie żelaza;
• słodzone napoje gazowane - w dużych ilościach podrażniają układ pokarmowy, śluzówkę żołądka, zawierają duże ilości cukru, który powinien być ograniczany w diecie ciążowej, ponadto zawierają konserwanty, sztuczne barwniki i słodziki;
• napoje z kofeiną - wypłukują one witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas, cynk;
• słodycze - zbyt duża ilość może spowodować zahamowanie przyrostu masy ciała dziecka oraz zaburzenia przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do budowy mózgu dziecka; ponadto słodycze przyczyniają się do zbyt dużego przyrostu masy ciała kobiety w ciąży;
• orzeszki ziemne - ich spożywanie może w przyszłości spowodować alergię u dziecka, często są zanieczyszczone szkodliwymi aflatoksynami;
• dania typu fast food - zawierają bardzo duże ilości soli oraz kalorii, co może skutkować nadwagą po ciąży u kobiety;
• sery pleśniowe - są potencjalnym źródłem listerii - bakterii wywołującej listeriozę, która może spowodować przedwczesny poród, infekcję u noworodka i uszkodzenia neurologiczne;
• żywność przetworzona i z niewiadomego pochodzenia - może być przyczyną ciężkich zatruć, co bezpośrednio zagraża życiu płodu.