Produkty zakazane w ciąży

16.04.2023

Kobieta ciężarna powinna pamiętać, że wszystko, co sama zje lub wypije, za pośrednictwem pępowiny dostaje się również do krwi płodu.

baza zdjec LX (161).JPG

Będąc w ciąży ogranicz lub całkowicie zrezygnuj z przyjmowania następujących produktów:

• surowe jaja (kogel-mogel, sernik na zimno), mleko niepasteryzowane i jego przetwory - grożą zatruciem bakterią typu Salmonella;

• surowe i niedopieczone mięso (tatar, słabo wysmażone steki, szynka parmeńska) - mogą być przyczyną zakażenia np. toxoplazmozą;

• surowe ryby, owoce morza (ostrygi, sushi), ryby morskie (wędzony łosoś, tuńczyk)- bywają zakażone bakteriami, zawierają rtęć;

• wątróbka i pasztety spożywane w nadmiarze - nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się dziecka;

• zupki, sosy w proszku i niektóre przyprawy zawierające glutaminian sodu, który może wywoływać zaburzenia trawienia i skórne reakcje alergiczne u kobiety ciężarnej, pogarszając wchłanianie żelaza;

• słodzone napoje gazowane - w dużych ilościach podrażniają układ pokarmowy, śluzówkę żołądka, zawierają duże ilości cukru, który powinien być ograniczany w diecie ciążowej, ponadto zawierają konserwanty, sztuczne barwniki i słodziki;

• napoje z kofeiną - wypłukują one witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas, cynk;

• słodycze - zbyt duża ilość może spowodować zahamowanie przyrostu masy ciała dziecka oraz zaburzenia przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do budowy mózgu dziecka; ponadto słodycze przyczyniają się do zbyt dużego przyrostu masy ciała kobiety w ciąży;

• orzeszki ziemne - ich spożywanie może w przyszłości spowodować alergię u dziecka, często są zanieczyszczone szkodliwymi aflatoksynami;

• dania typu fast food - zawierają bardzo duże ilości soli oraz kalorii, co może skutkować nadwagą po ciąży u kobiety;

• sery pleśniowe - są potencjalnym źródłem listerii - bakterii wywołującej listeriozę, która może spowodować przedwczesny poród, infekcję u noworodka i uszkodzenia neurologiczne;

• żywność przetworzona i z niewiadomego pochodzenia - może być przyczyną ciężkich zatruć, co bezpośrednio zagraża życiu płodu.

Zobacz także

Guz chromochłonny – objawy, przyczyny i ryzyko
OnkologiaEndokrynologiaDiagnostykaCiąża

Guz chromochłonny – objawy, przyczyny i ryzyko

Guz chromochłonny to rzadko występujący nowotwór. Zazwyczaj umiejscawia się w nadnerczach. Sprawdź, jakie zmiany w funkcjonowaniu organizmu wywołuje guz chromochłonny oraz jakie objawy mu towarzyszą.

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie i podpiera głowę reką
Opieka nad dzieckiemPediatriaCiąża

Czym jest zespół Edwardsa? Jaki ma wpływ na dziecko?

Trisomia 18 chromosomu jest drugim pod względem częstości (po zespole Downa) zespołem wad genetycznych uwarunkowanym obecnością dodatkowego chromosomu. Sprawdź, jakie objawy towarzyszą zespołowi Edwardsa i na podstawie jakich badań lekarz stawia rozpoznanie.

Kobieta trzyma małe dziecko na rękach
PediatriaOpieka nad dzieckiemCiąża

Trądzik noworodkowy – jak wygląda i co go powoduje?

Trądzik noworodkowy to stosunkowo często występująca choroba wieku dziecięcego. Z reguły ma łagodny przebieg, ustępuje samoistnie i nie wymaga leczenia. Sprawdź, jakie mogą być przyczyny trądziku noworodkowego i w jaki sposób złagodzić towarzyszące mu objawy.