Dieta matki karmiącej
Karmienie piersią ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka, ponieważ skład mleka kobiecego jest najbardziej odpowiedni dla jego potrzeb. Osoby, które w niemowlęctwie były karmione piersią rzadziej cierpią z powodu otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzięki prawidłowemu odżywianiu, organizm matki wytwarza pokarm o odpowiednim składzie.
Sposób żywienia kobiet karmiących odpowiada ogólnym zasadom zdrowego żywienia. Ilość spożywanych produktów powinna w przybliżeniu odpowiadać zaleceniom w ostatnim trymestrze ciąży. W tym okresie szczególnie duży nacisk należy jednak położyć na dobre źródła białka (sery, mleko, jogurty, chude mięso), i witamin (owoce, warzywa, ziemniaki, jaja, marchew, papryka, morele), na które jest zwiększone zapotrzebowanie w czasie karmienia piersią.
Matki karmiące potrzebują o ok. 670 kcal energii na dobę więcej w porównaniu do okresu sprzed ciąży, z czego około 500 kcal powinno być dostarczone z pożywieniem, a reszta powinna pochodzić z zapasów tkanki tłuszczowej z okresu ciąży. Należy unikać znacznego spadku masy ciała, zwłaszcza w pierwszych miesiącach laktacji. Nie zaleca się również stosowania w czasie karmienia piersią diet odchudzających lub bardzo restrykcyjnych, ponieważ może okazać się to szkodliwe zarówno dla matki jak i dziecka.
Niektóre pokarmy w diecie matki jak czosnek, cebula, kapusta, rzepa, brokuły, rabarbar, morele, suszone śliwki i fasola mogą być przyczyną kolek u dzieci. Konieczne może być ich okresowe wykluczenie z diety. Wrażliwość niemowlęcia na tego typu pokarmy jest bardzo indywidualna i przemijająca. Jednak ostatnie badania dowodzą, że restrykcje pokarmowe, zarówno podczas ciąży, jak i karmienia piersią, nie mają istotnego znaczenia na zapobieganie alergii u dziecka. Zatem ich wykluczenie powinno być przemyślane i nie stosowane „na wyrost”. Jedynie kobiety, które same są uczulone na niektóre produkty, powinny je zdecydowanie wyeliminować z diety. W przypadku występowania kolki u dzieci nie zaleca się zapobiegawczo stosowania diety bezlaktozowej i bezmlecznej u matki karmiącej. Nie ma również podstaw do przerywania karmienia piersią.
W czasie laktacji zwiększa się zapotrzebowanie na płyny, kobieta karmiąca powinna wypijać dziennie około 3 litrów płynów - szczególnie wody niegazowanej.
Podczas ciąży i karmienia piersią zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych znacznie się zwiększa, łatwiej wtedy o niedobory pokarmowe. Jeśli skomponowanie pełnowartościowego jadłospisu jest niemożliwe, warto rozważyć stosowanie złożonych suplementów witaminowo - mineralnych zalecanych dla kobiet ciężarnych i karmiących.