Dieta matki karmiącej

16.04.2023

Karmienie piersią ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka, ponieważ skład mleka kobiecego jest najbardziej odpowiedni dla jego potrzeb. Osoby, które w niemowlęctwie były karmione piersią rzadziej cierpią z powodu otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzięki prawidłowemu odżywianiu, organizm matki wytwarza pokarm o odpowiednim składzie.

baza zdjec LX (187).JPG

Sposób żywienia kobiet karmiących odpowiada ogólnym zasadom zdrowego żywienia. Ilość spożywanych produktów powinna w przybliżeniu odpowiadać zaleceniom w ostatnim trymestrze ciąży. W tym okresie szczególnie duży nacisk należy jednak położyć na dobre źródła białka (sery, mleko, jogurty, chude mięso), i witamin (owoce, warzywa, ziemniaki, jaja, marchew, papryka, morele), na które jest zwiększone zapotrzebowanie w czasie karmienia piersią.

Matki karmiące potrzebują o ok. 670 kcal energii na dobę więcej w porównaniu do okresu sprzed ciąży, z czego około 500 kcal powinno być dostarczone z pożywieniem, a reszta powinna pochodzić z zapasów tkanki tłuszczowej z okresu ciąży. Należy unikać znacznego spadku masy ciała, zwłaszcza w pierwszych miesiącach laktacji. Nie zaleca się również stosowania w czasie karmienia piersią diet odchudzających lub bardzo restrykcyjnych, ponieważ może okazać się to szkodliwe zarówno dla matki jak i dziecka.

Niektóre pokarmy w diecie matki jak czosnek, cebula, kapusta, rzepa, brokuły, rabarbar, morele, suszone śliwki i fasola mogą być przyczyną kolek u dzieci. Konieczne może być ich okresowe wykluczenie z diety. Wrażliwość niemowlęcia na tego typu pokarmy jest bardzo indywidualna i przemijająca. Jednak ostatnie badania dowodzą, że restrykcje pokarmowe, zarówno podczas ciąży, jak i karmienia piersią, nie mają istotnego znaczenia na zapobieganie alergii u dziecka. Zatem ich wykluczenie powinno być przemyślane i nie stosowane „na wyrost”. Jedynie kobiety, które same są uczulone na niektóre produkty, powinny je zdecydowanie wyeliminować z diety. W przypadku występowania kolki u dzieci nie zaleca się zapobiegawczo stosowania diety bezlaktozowej i bezmlecznej u matki karmiącej. Nie ma również podstaw do przerywania karmienia piersią.

W czasie laktacji zwiększa się zapotrzebowanie na płyny, kobieta karmiąca powinna wypijać dziennie około 3 litrów płynów - szczególnie wody niegazowanej.

Podczas ciąży i karmienia piersią zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych znacznie się zwiększa, łatwiej wtedy o niedobory pokarmowe. Jeśli skomponowanie pełnowartościowego jadłospisu jest niemożliwe, warto rozważyć stosowanie złożonych suplementów witaminowo - mineralnych zalecanych dla kobiet ciężarnych i karmiących.


Zobacz także

Guz chromochłonny – objawy, przyczyny i ryzyko
OnkologiaEndokrynologiaDiagnostykaCiąża

Guz chromochłonny – objawy, przyczyny i ryzyko

Guz chromochłonny to rzadko występujący nowotwór. Zazwyczaj umiejscawia się w nadnerczach. Sprawdź, jakie zmiany w funkcjonowaniu organizmu wywołuje guz chromochłonny oraz jakie objawy mu towarzyszą.

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie i podpiera głowę reką
Opieka nad dzieckiemPediatriaCiąża

Czym jest zespół Edwardsa? Jaki ma wpływ na dziecko?

Trisomia 18 chromosomu jest drugim pod względem częstości (po zespole Downa) zespołem wad genetycznych uwarunkowanym obecnością dodatkowego chromosomu. Sprawdź, jakie objawy towarzyszą zespołowi Edwardsa i na podstawie jakich badań lekarz stawia rozpoznanie.

Kobieta w ciąży leży na łóżku i trzyma się za brzuch
Opieka nad dzieckiemPediatriaCiąża

Czym jest zespół Patau? Przyczyny, objawy, rozpoznanie

Zespół Patau to jedna z trzech najczęściej występujących aberracji chromosomowych, obok zespołu Downa i zespołu Edwardsa. Przyczyną tego schorzenia jest obecność dodatkowego chromosomu 13 (trisomia chromosomu 13). Dowiedz się więcej o tym zespole wad wrodzonych.