Witamina D3
Witamina D jest istotna nie tylko dla zapewnienia prawidłowej budowy kości, ale ma też wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Odgrywa ważną rolę w regulowaniu równowagi pomiędzy fosforem (P) i wapniem (Ca). Nosi to nazwę działania kalcemicznego.
Spis treści
Przyjmowanie preparatów zawierających witaminy D może zatem pełnić funkcję ochraniającą przed osteoporozą i innymi chorobami kości. Działa także antynowotworowo. Kalcytriol wpływa pozytywnie na rozwój mózgu oraz jego pracę. Może zwiększyć skuteczność działania insuliny, czyli hormonu wytwarzanego przez trzustkę, niezbędnego do metabolizmu węglowodanów. Kalcytriol zmniejsza również ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Komu może brakować witaminy D?
Dostępne dane pokazują, że niedobór witaminy D jest problemem dotyczącym większości ludzi, w tym osób chorych. Występuje niezależnie od miejsca zamieszkania, wieku, płci i rasy. W Polsce niedobór witaminy D (o różnym nasileniu) stwierdzono u 90% osób dorosłych, dzieci i młodzieży.
Kiedy produkcja witaminy D w organizmie jest najefektywniejsza?
W Polsce produkcja witaminy D w skórze jest największa w okresie wiosenno-letnim (od maja do września), pomiędzy godziną 10.00 a 15.00. W tym okresie wystawienie na promieniowanie światła słonecznego co najmniej 18% powierzchni ciała (czyli nieodsłonięte przedramiona, podudzia) przez około 15 minut powinno zapewnić połowę minimalnej dawki dziennej. Nazywamy ją dawką rumieniową (od ang. 'minimal erythremal dose' - MED). Jest ona wystarczająca do naturalnego przyswojenia witaminy D w ilościach ok. 2000-4000 IU/dobę. Dla porównania wystawienie na promieniowanie światła słonecznego prawie 100% powierzchni ciała osoby dorosłej może prowadzić do wytworzenia w skórze 10 000 IU/dobę.
Produkcja witaminy D w organizmie jesienią i zimą
W sezonie jesienno-zimowym jest za mało słońca, żeby przyswoić dostateczną ilość witaminy D. Mowa o okresie od października do marca, kiedy w całej Europie Północnej i Zachodniej synteza skórna nie jest wystarczająca. Dotyczy to głównie regionów powyżej 35° szerokości geograficznej północnej, m.in. Polski.
Umów się na badanie poziomu witaminy D3
Online na Portalu Pacjenta, poprzez Infolinię (22) 33 22 888 lub bezpośrednio w Placówce.
Dieta jako źródło witaminy D
Drugim źródłem witaminy D dla człowieka jest dieta. Pokrywa ona maksymalnie do 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Oznacza to brak możliwości dostarczenia z dietą jej odpowiedniej ilości. Jest ona mniej efektywna niż wystawienie skóry na promieniowanie słoneczne.
Naturalnym źródłem witaminy D są głównie ryby, takie jak węgorz, łosoś dziki, śledź. W znacznie mniejszym stopniu jest obecna w żółtkach jaj, serze żółtym, mleku, niektórych grzybach. Badania składu diety w różnych populacjach wykazały, że nawet urozmaicona dieta nie może być traktowana jako jedyne źródło mające pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Konieczne jest dodatkowe źródło, może nim być synteza skórna lub odpowiednia suplementacja.
Suplementacja witaminy D
W Polsce suplementacja witaminy D jest wskazana praktycznie u wszystkich osób, natomiast dawka i czas podawania zależą między innymi od wieku, długości przebywania na świeżym powietrzu oraz masy ciała - osoby starsze i otyłe potrzebują jej więcej. Jeśli mamy znaczne niedobory, to suplementację należy prowadzić pod kontrolą stężenia witaminy D we krwi. Oznaczenie poziomu witaminy D jest także wskazane u osób z grup ryzyka i kobiet w ciąży. Na niedobór witaminy D szczególnie powinni zwrócić uwagę pacjenci z chorobami endokrynologicznymi, kardiologicznymi, neurologicznymi, onkologicznymi, układu kostnego, nerek oraz zaburzeniami autoimmunologicznymi i odporności.