Używki w ciąży
Produkty, które zaburzają prawidłowy przebieg ciąży
Kawa
W ciąży zaleca się ograniczenie picia kawy ponieważ zawiera kofeinę, której duże spożycie może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży. Kawa ogranicza wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i podrażnia żołądek, wywołując zgagę, a nawet mdłości. Jest też moczopędna i wypłukuje z organizmu magnez i wapń. Może też negatywnie wpłynąć na produkcję hormonu wzrostu. Dopuszczalna dawka to 200-300 mg kofeiny dziennie czyli 2 - 3 filiżanki kawy. Alternatywą może być picie kawy zbożowej, bezkofeinowej lub z cykorii.
Alkohol
Absolutnie zakazane w trakcie ciąży jest picie alkoholu w jakiejkolwiek postaci. Spożywanie przez matkę alkoholu zwiększa ryzyko nie tylko poronienia, ale również pojawienia się u nienarodzonego dziecka różnego rodzaju wad rozwojowych. Picie alkoholu w ciąży może spowodować tzw. płodowy zespół alkoholowy u dziecka (FAS). Jego skutki są nieodwracalne i należą do nich: opóźnienie rozwoju, niska masa urodzeniowa, nieprawidłowy rozwój mózgu, niski poziom inteligencji, zaburzenia w nawiązywaniu kontaktów z rówieśnikami, nieprawidłowy rozwój serca.
Nikotyna
Palenie papierosów, zarówno bierne jak i czynne ma negatywny wpływ na prawidłowy przebieg ciąży oraz rozwój płodu. Podczas palenia wszystkie związki toksyczne z dymu tytoniowego, przenikają do łożyska. Przyczynia się to do niedotlenienia płodu i upośledzenie jego odżywiania, co z kolei może doprowadzić do wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu, małej masy urodzeniowej, wielu wad wrodzonych czy nawet obumarcia wewnątrzmacicznego płodu. Dzieci, które były narażone w życiu płodowym na działanie dymu tytoniowego częściej zapadają na choroby układu oddechowego i częściej obserwuje się u nich ograniczenie ogólnego rozwoju fizycznego i psychicznego. Dlatego przed planowaną ciążą należy całkowicie wyeliminować palenie papierosów.