Zasady zdrowego odżywiania – sprawdź, jak jeść, aby dbać o zdrowie

Prawidłowe odżywianie to obok aktywności fizycznej, odpowiedniej dawki snu, unikania stresu i używek jeden z kluczowych elementów prozdrowotnego stylu życia. Dieta powinna być zbilansowana, urozmaicona, posiłki – regularne i jak najmniej przetworzone. Poznaj podstawy zdrowego odżywiania.

zdrowe-odzywianie.jpg

Spis treści

Jedz regularnie i zbilansowane posiłki
Dbaj o różnorodność posiłków
Warzywa i owoce podstawą diety
Produkty zbożowe – ważny składnik na talerzu
Zdrowe tłuszcze i białka
Ogranicz spożycie cukru
Ogranicz spożycie soli
Zachowaj umiar w piciu alkoholu
Podstawy zdrowego odżywiania

Zdrowy styl życia to podstawa prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Powinno się go prowadzić już od najmłodszych lat, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób i dolegliwości. Zdrowy styl życia to odpowiednia dieta i ruch. Sprawdź, jakie są zasady zdrowego odżywiania i staraj się do nich stosować.


Jedz regularnie i zbilansowane posiłki

W ciągu dnia powinno się spożywać 4–5 posiłków. Ważne, aby pomiędzy poszczególnymi posiłkami były średnio 3-godzinne odstępy. W ten sposób dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu będzie odpowiednio rozłożone i nie dojdzie do pojawienia się uczucia silnego głodu. Ten zazwyczaj sprawia, że sięga się po jedzenie szybkie do przygotowania, a nie zawsze zdrowe.


Dbaj o różnorodność posiłków

Kolejną zasadą zdrowego odżywiania jest różnorodność diety. W ten sposób zapewniamy organizmowi wszelkie niezbędne substancje odżywcze. Żadne suplementy diety nie mogą się równać z odpowiednio zbilansowanym i urozmaiconym jadłospisem. Suplementacja powinna zostać wprowadzona w przypadku stosowania diet ubogokalorycznych czy podejrzenia niedoborów żywieniowych.


Warzywa i owoce podstawą diety

Podstawą diety są warzywa i owoce. Powinny stanowić połowę tego, co się je. Bardzo ważne są proporcje – udział warzyw 75%, a owoców 25%. Zarówno warzywa, jak i owoce dostarczają organizmowi wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych i witamin oraz błonnika, który reguluje pracę jelit. Jednakże w owocach znajduje się więcej węglowodanów, stąd powinno się ich jeść mniej.


Produkty zbożowe – ważny składnik na talerzu

Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania produkty zbożowe to drugi po warzywach i owocach kluczowy składnik odżywczy. Powinny stanowić około 25% tego, co znajduje się na talerzu. W sposób szczególny wskazane jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, takich jak pełnoziarnisty chleb, ryż, kasze, które zawierają węglowodany złożone, będące źródłem energii przez długi czas i błonnik.


Zdrowe tłuszcze i białka

Pozostałe 25% zawartości talerza powinny stanowić białko i zdrowe tłuszcze. Źródłem białka mogą być mięsa – przede wszystkim ryby i chudy drób, mleko i produkty mleczarskie, m.in. sery białe i żółte, jogurty, maślanki, kefiry. Zasady prawidłowego odżywiania mówią o ograniczaniu spożycia czerwonego mięsa, oraz przynajmniej dwukrotnym w ciągu tygodnia spożyciu ryb, w tym choć raz tłustej. Dobrym źródłem tłuszczu są orzechy, oleje roślinne, nasiona roślin strączkowych. Zaleca się unikać tłuszczów zwierzęcych typu łój czy smalec.


Ogranicz spożycie cukru

Bez wątpienia jednym z głównych źródeł cukru są wszelkiego rodzaju słodycze. Miłośnicy tego rodzaju żywności powinni ją zastąpić zdrowymi przekąskami, np. owocami, orzechami, nasionami. Duże ilości cukru znajdują się też w składzie większości napoi. Zamiast nich najlepiej pić niegazowaną wodę mineralną, która jest mniej kaloryczna, a na dodatek zawiera liczne składniki mineralne. Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania zalecana dzienna ilość płynów do spożycia wynosi 1,5–2,5 l. Odpowiednie nawodnienie to podstawa prawidłowej pracy organizmu. Woda uczestniczy w transporcie substancji odżywczych, usuwaniu produktów przemiany materii czy tworzeniu warunków do reakcji chemicznych.


Ogranicz spożycie soli

Sól spożywana w zbyt dużych ilościach jest jednym z głównych czynników predysponujących do nadciśnienia tętniczego. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli jednej płaskiej łyżeczki. Bogata w sól jest żywność przetworzona – produkty typu instant, koncentraty zup i sosów, konserwy mięsne, dania fast food, słone przekąski, np. chipsy, krakersy, talarki, paluszki.


Zachowaj umiar w piciu alkoholu

Niektórzy zwracają uwagę na pozytywny wpływ czerwonego wina na układ krążenia. Niemniej nawet ono spożyte w nadmiarze będzie szkodliwe. Alkohol to czynnik predysponujący do rozwoju uzależnienia oraz wielu schorzeń, w tym m.in. ze strony układu sercowo-naczyniowego, wątroby (grozi jej stłuszczenie, a w ciężkich stanach marskość), i trzustki.


Podstawy zdrowego odżywiania

Oto zbiór najważniejszych informacji na temat zdrowego odżywiania:

  • więcej powinno się jeść: ryb, pełnoziarnistych produktów zbożowych, orzechów, nasion, niskotłuszczowego nabiału, warzyw i owoców,
  • mniej powinno się jeść: cukru, słodyczy, słodkich napoi, soli, mięsa czerwonego i przetworzonego, fast foodów i gotowych dań.

Warto pamiętać o dodaniu do potraw ziół i przyrządzaniu potraw na parze, pieczeniu lub duszeniu zamiast smażenia na tłuszczu. Nie tylko ważne jest to, co się je, ale i w jaki sposób danie zostało przygotowane i podane.

Źródła
  1. R. Jarząbkiewicz, Jak jeść, by zdrowo żyć, Wydawnictwo Psychoskok, Konin 2017.
  2. E. Kucharska, Poprawa zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną, [w:] M. Podgórska (red.), Choroby XXI wieku – wyzwania w pracy fizjoterapeuty, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania, Gdańsk 2017, s. 258–272.
  3. T. Souccar, A. Houlbert, 10 zasad zdrowego odżywiania, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.

Zobacz także

BMI.jpg
DietetykaUroda i sportZdrowie na co dzień

Czym jest wskaźnik BMI? Jak interpretować wyniki?

W ciągu ostatnich lat w polskim społeczeństwie – i nie tylko – wzrósł problem nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w naszym kraju na otyłość cierpi ok. 9 mln osób. Statystyki na ten temat bazują na międzynarodowej skali BMI (ang. Body Mass Index), która pozwala oszacować, czy aktualna waga jest prawidłowa, zbyt wysoka lub za niska. Sprawdź, czym jest ten wskaźnik, jak dokonywać obliczeń i interpretować wyniki.

Niedobór magnezu.jpg
Zdrowie na co dzień

Jak objawia się niedobór magnezu? Jakie ma skutki? Kiedy wdrożyć suplementację?

Magnez to ważny minerał dla organizmu człowieka. Pełni on wiele istotnych funkcji: wspiera układ nerwowy i odpornościowy, zapobiega bolesnym skurczom mięśni i zmęczeniu i wraz z wapniem buduje zdrowe kości i zęby etc. Sprawdź, jak objawia się niedobór tego pierwiastka, jakie mogą być jego skutki i kiedy warto rozważyć suplementację.

Płyn w opłucnej.jpg
Zdrowie na co dzień

Czym jest płyn w opłucnej – dlaczego się gromadzi? Jakie daje objawy? Jak się go pozbyć?

Płyn w opłucnej, potocznie zwany „wodą w płucach”, to stan, w którym w przestrzeni między płucami a ścianą klatki piersiowej gromadzi się nadmierna ilość płynu. Może on świadczyć m.in. o chorobach płuc, serca, układu krążenia lub niektórych schorzeniach autoimmunologicznych. Sprawdź, jak rozpoznać nieprawidłowości w obrębie jamy opłucnej, jakie badania wykonać i na czym polega leczenie.

Wszystkie artykuły i poradniki