Właściwe żywienie dzieci i młodzieży

Właściwe żywienie dzieci i młodzieży ma zasadnicze znaczenie dla ich zdrowia, gdyż w wieku dziecięcym następuje intensywny wzrost i rozwój sprawności psychofizycznej. Dlatego tak duże znaczenie ma kształtowanie w tym wieku odpowiednich nawyków i zasad zdrowego odżywiania.

wlasciwe-zywienie.jpg

Spis treści

Dieta i ruch
UWAGA - wskazówki dla rodziców i nauczycieli

Bądź dobrym przykładem dla swojego dziecka! Jeśli Twoje nawyki są nieprawidłowe staraj się je zmienić, gdyż dziecko to uważny obserwator. Będzie powielało, co nieprawidłowe, a to z kolei będzie rzutowało na jego dalsze życie.


Dieta i ruch

Zorganizuj swojemu Dziecku aktywne zajęcia, związane z ruchem, bądź też dobrym przykładem. Pokaż, jak spędzać wolny czas w sposób aktywny, np. spacerując, jeżdżąc na rowerze, grając w piłkę.

Nie tylko racjonalne żywienie, ale aktywność fizyczna przyczyniają się do lepszego stanu zdrowia. Zajęcia ruchowe odbywające się każdego dnia w formie zabaw i gier są bardzo istotne dla rozwoju psychomotorycznego dziecka. Mają wszechstronne oddziaływania na cały organizm:

  • pozwalają prawidłowo rozwijać się ruchowo i emocjonalnie,
  • sprzyjają nawiązywaniu kontaktu z innymi dziećmi,
  • przyspieszają przemianę materii, usprawniają czynność serca i poprawiają krążenie,
  • wzmacniają układ kostno- mięśniowy; poprawiają nastrój,
  • pomagają w walce z nadwagą i otyłością,
  • rywalizacja pozwala przezwyciężać trudności, oceniać własne szanse.


Aby Twoje dziecko miało zdrowe i mocne kości i mięśnie, prawidłowy rozwój układu nerwowego i odpornościowego powinno jeść następujące produkty:

  • surowe warzywa i owoce,
  • nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica), ziemniaki,
  • mleko i jego przetwory- sery, jogurty, kefiry, twarożki, maślanki,
  • chude mięso, drób i ryby (tłuste), jaja,
  • produkty zbożowe, w tym mąki, kasze, makarony, ryż, płatki, pieczywo pełnoziarniste, razowe, jak najmniej przetworzone,
  • kiełki zbóż, oleje roślinne,, wątrobę, orzechy, pestki, masło, margarynę (starsze dzieci),
  • od czasu do czasu czerwone mięso, pasztet, wodorosty, kakao, suszone owoce.


Produkty te zawierają białko, węglowodany, wapń, fosfor, witaminę D, wit. E, cynk, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę C, A,D, B1, PP, B6 , kwas foliowy, witaminę B2, PP.


UWAGA - wskazówki dla rodziców i nauczycieli

Nie unikaj produktów uważanych za alergizujące bez wyraźnych wskazań

Dziecko powinno próbować i przyzwyczajać się do różnorodnych produktów, chyba że lekarz potwierdził alergie pokarmowe. Zbyt monotonna dieta może prowadzić do niedoborów i ograniczać apetyt.


Nie martw się, że dziecko rosnąc staje się szczuplejsze

To naturalny proces w okresie wzmożonego wzrostu. Nie świadczy o niedożywieniu, ale o zużywaniu rezerw energetycznych (tkanki tłuszczowej) na cele budulcowe.


Zdrowe przekąski

Zamiast chipsów i paluszków bogatych w tłuszcz i sól odpowiedniejsze będą:

  • owoce suszone, chipsy z owoców lub warzyw,
  • orzechy, nasiona słonecznika, pestki z dyni,
  • wafle ryżowe,
  • świeże warzywa: marchew, rzodkiew lub papryka.


Słodycze można zastąpić świeżymi lub suszonymi owocami, sezamkami, jogurtami, do których można dodać np. orzechy, rodzynki czy płatki migdałów, ciasteczka zbożowe lub z dodatkiem ziaren zbóż. Zamień hamburger z fast fooda bogaty w tłuszcz i konserwanty na domowego hamburgera, który nie tylko będzie smaczniejszy, ale i zdrowszy (bułka, chude mięso, ser żółty czy mozzarella oraz sałata, pomidor, papryka, ogórek i marynaty).


Unikaj słodzonych napojów
Napoje typu "cola" i inne gazowane mają mnóstwo cukru, fosforu i w napojach typu cola kofeinę, sztuczne barwniki oraz inne substancje chemiczne. Zdrowszy będzie sok lub oranżada przygotowana przez Ciebie z soku i wody mineralnej, zimne kakao oraz herbatki owocowe osłodzone miodem. Naucz dziecko picia wody!


Przykładowe menu

  • Pierwsze śniadanie (w domu, przed wyjściem do szkoły): płatki śniadaniowe z mlekiem, maślanką lub jogurtem naturalnym+ owoc + orzechy;
  • Drugie śniadanie w szkole: kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z masłem, serem czy wędliną, mały owoc;
  • Obiad: zupa, np. jarzynowa +/lub 2 danie: ryż z porcją pieczonego schabu, surówka z tartej marchwi, jabłka z odrobiną oliwy z oliwek; herbata owocowa;
  • Podwieczorek: owoc, parę migdałów;
  • Kolacja: kanapka z masłem (5g), wędlinką i liściem sałaty; do tego mała porcja nabiału, np. 50g twarogu półtłustego z jogurtem.

Zobacz także

BMI.jpg
DietetykaUroda i sportZdrowie na co dzień

Czym jest wskaźnik BMI? Jak interpretować wyniki?

W ciągu ostatnich lat w polskim społeczeństwie – i nie tylko – wzrósł problem nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w naszym kraju na otyłość cierpi ok. 9 mln osób. Statystyki na ten temat bazują na międzynarodowej skali BMI (ang. Body Mass Index), która pozwala oszacować, czy aktualna waga jest prawidłowa, zbyt wysoka lub za niska. Sprawdź, czym jest ten wskaźnik, jak dokonywać obliczeń i interpretować wyniki.

insulinooporność.jpeg
Dietetyka

Insulinooporność – czego nie jeść? Rola diety w leczeniu insulinooporności

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu tracą wrażliwość na insulinę, co prowadzi do zaburzeń w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Niektóre produkty spożywcze mogą nasilać ten efekt i prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Sprawdź, jakie potrawy powinny zniknąć z Twojego jadłospisu, aby poprawić zdrowie i samopoczucie!

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie
GastrologiaDietetykaZdrowie na co dzień

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie

Zaparcia to dokuczliwy problem, z którym boryka się wiele osób. Choć często postrzega się je jako niegroźne, mogą one znacząco wpływać na jakość życia i ogólne samopoczucie.  Istnieje wiele skutecznych sposobów radzenia sobie z tą dolegliwością. Sprawdź, jakie są przyczyny zaparć, poznaj sprawdzone metody łagodzenia nieprzyjemnych objawów, a także główne zasady diety przy tej dolegliwości.

Wszystkie artykuły i poradniki