Właściwe żywienie dzieci i młodzieży
Właściwe żywienie dzieci i młodzieży ma zasadnicze znaczenie dla ich zdrowia, gdyż w wieku dziecięcym następuje intensywny wzrost i rozwój sprawności psychofizycznej. Dlatego tak duże znaczenie ma kształtowanie w tym wieku odpowiednich nawyków i zasad zdrowego odżywiania.
Bądź dobrym przykładem dla swojego dziecka! Jeśli Twoje nawyki są nieprawidłowe staraj się je zmienić, gdyż dziecko to uważny obserwator. Będzie powielało, co nieprawidłowe, a to z kolei będzie rzutowało na jego dalsze życie.
Dieta i ruch
Zorganizuj swojemu Dziecku aktywne zajęcia, związane z ruchem, bądź też dobrym przykładem. Pokaż, jak spędzać wolny czas w sposób aktywny, np. spacerując, jeżdżąc na rowerze, grając w piłkę.
Nie tylko racjonalne żywienie, ale aktywność fizyczna przyczyniają się do lepszego stanu zdrowia. Zajęcia ruchowe odbywające się każdego dnia w formie zabaw i gier są bardzo istotne dla rozwoju psychomotorycznego dziecka. Mają wszechstronne oddziaływania na cały organizm:
- pozwalają prawidłowo rozwijać się ruchowo i emocjonalnie,
- sprzyjają nawiązywaniu kontaktu z innymi dziećmi,
- przyspieszają przemianę materii, usprawniają czynność serca i poprawiają krążenie,
- wzmacniają układ kostno- mięśniowy; poprawiają nastrój,
- pomagają w walce z nadwagą i otyłością,
- rywalizacja pozwala przezwyciężać trudności, oceniać własne szanse.
Aby Twoje dziecko miało zdrowe i mocne kości i mięśnie, prawidłowy rozwój układu nerwowego i odpornościowego powinno jeść następujące produkty:
- surowe warzywa i owoce,
- nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica), ziemniaki,
- mleko i jego przetwory- sery, jogurty, kefiry, twarożki, maślanki,
- chude mięso, drób i ryby (tłuste), jaja,
- produkty zbożowe, w tym mąki, kasze, makarony, ryż, płatki, pieczywo pełnoziarniste, razowe, jak najmniej przetworzone,
- kiełki zbóż, oleje roślinne,, wątrobę, orzechy, pestki, masło, margarynę (starsze dzieci),
- od czasu do czasu czerwone mięso, pasztet, wodorosty, kakao, suszone owoce.
Produkty te zawierają białko, węglowodany, wapń, fosfor, witaminę D, wit. E, cynk, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę C, A,D, B1, PP, B6 , kwas foliowy, witaminę B2, PP.
UWAGA - wskazówki dla rodziców i nauczycieli
Nie unikaj produktów uważanych za alergizujące bez wyraźnych wskazań
Dziecko powinno próbować i przyzwyczajać się do różnorodnych produktów, chyba że lekarz potwierdził alergie pokarmowe. Zbyt monotonna dieta może prowadzić do niedoborów i ograniczać apetyt.
Nie martw się, że dziecko rosnąc staje się szczuplejsze
To naturalny proces w okresie wzmożonego wzrostu. Nie świadczy o niedożywieniu, ale o zużywaniu rezerw energetycznych (tkanki tłuszczowej) na cele budulcowe.
Zdrowe przekąski
Zamiast chipsów i paluszków bogatych w tłuszcz i sól odpowiedniejsze będą:
- owoce suszone, chipsy z owoców lub warzyw,
- orzechy, nasiona słonecznika, pestki z dyni,
- wafle ryżowe,
- świeże warzywa: marchew, rzodkiew lub papryka.
Słodycze można zastąpić świeżymi lub suszonymi owocami, sezamkami, jogurtami, do których można dodać np. orzechy, rodzynki czy płatki migdałów, ciasteczka zbożowe lub z dodatkiem ziaren zbóż. Zamień hamburger z fast fooda bogaty w tłuszcz i konserwanty na domowego hamburgera, który nie tylko będzie smaczniejszy, ale i zdrowszy (bułka, chude mięso, ser żółty czy mozzarella oraz sałata, pomidor, papryka, ogórek i marynaty).
Unikaj słodzonych napojów
Napoje typu "cola" i inne gazowane mają mnóstwo cukru, fosforu i w napojach typu cola kofeinę, sztuczne barwniki oraz inne substancje chemiczne. Zdrowszy będzie sok lub oranżada przygotowana przez Ciebie z soku i wody mineralnej, zimne kakao oraz herbatki owocowe osłodzone miodem. Naucz dziecko picia wody!
Przykładowe menu
- Pierwsze śniadanie (w domu, przed wyjściem do szkoły): płatki śniadaniowe z mlekiem, maślanką lub jogurtem naturalnym+ owoc + orzechy;
- Drugie śniadanie w szkole: kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z masłem, serem czy wędliną, mały owoc;
- Obiad: zupa, np. jarzynowa +/lub 2 danie: ryż z porcją pieczonego schabu, surówka z tartej marchwi, jabłka z odrobiną oliwy z oliwek; herbata owocowa;
- Podwieczorek: owoc, parę migdałów;
- Kolacja: kanapka z masłem (5g), wędlinką i liściem sałaty; do tego mała porcja nabiału, np. 50g twarogu półtłustego z jogurtem.