Właściwe żywienie dzieci i młodzieży

Właściwe żywienie dzieci i młodzieży ma zasadnicze znaczenie dla ich zdrowia, gdyż w wieku dziecięcym następuje intensywny wzrost i rozwój sprawności psychofizycznej. Dlatego tak duże znaczenie ma kształtowanie w tym wieku odpowiednich nawyków i zasad zdrowego odżywiania.

wlasciwe-zywienie.jpg

Spis treści

Dieta i ruch
UWAGA - wskazówki dla rodziców i nauczycieli

Bądź dobrym przykładem dla swojego dziecka! Jeśli Twoje nawyki są nieprawidłowe staraj się je zmienić, gdyż dziecko to uważny obserwator. Będzie powielało, co nieprawidłowe, a to z kolei będzie rzutowało na jego dalsze życie.


Dieta i ruch

Zorganizuj swojemu Dziecku aktywne zajęcia, związane z ruchem, bądź też dobrym przykładem. Pokaż, jak spędzać wolny czas w sposób aktywny, np. spacerując, jeżdżąc na rowerze, grając w piłkę.

Nie tylko racjonalne żywienie, ale aktywność fizyczna przyczyniają się do lepszego stanu zdrowia. Zajęcia ruchowe odbywające się każdego dnia w formie zabaw i gier są bardzo istotne dla rozwoju psychomotorycznego dziecka. Mają wszechstronne oddziaływania na cały organizm:

  • pozwalają prawidłowo rozwijać się ruchowo i emocjonalnie,
  • sprzyjają nawiązywaniu kontaktu z innymi dziećmi,
  • przyspieszają przemianę materii, usprawniają czynność serca i poprawiają krążenie,
  • wzmacniają układ kostno- mięśniowy; poprawiają nastrój,
  • pomagają w walce z nadwagą i otyłością,
  • rywalizacja pozwala przezwyciężać trudności, oceniać własne szanse.


Aby Twoje dziecko miało zdrowe i mocne kości i mięśnie, prawidłowy rozwój układu nerwowego i odpornościowego powinno jeść następujące produkty:

  • surowe warzywa i owoce,
  • nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica), ziemniaki,
  • mleko i jego przetwory- sery, jogurty, kefiry, twarożki, maślanki,
  • chude mięso, drób i ryby (tłuste), jaja,
  • produkty zbożowe, w tym mąki, kasze, makarony, ryż, płatki, pieczywo pełnoziarniste, razowe, jak najmniej przetworzone,
  • kiełki zbóż, oleje roślinne,, wątrobę, orzechy, pestki, masło, margarynę (starsze dzieci),
  • od czasu do czasu czerwone mięso, pasztet, wodorosty, kakao, suszone owoce.


Produkty te zawierają białko, węglowodany, wapń, fosfor, witaminę D, wit. E, cynk, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę C, A,D, B1, PP, B6 , kwas foliowy, witaminę B2, PP.


UWAGA - wskazówki dla rodziców i nauczycieli

Nie unikaj produktów uważanych za alergizujące bez wyraźnych wskazań

Dziecko powinno próbować i przyzwyczajać się do różnorodnych produktów, chyba że lekarz potwierdził alergie pokarmowe. Zbyt monotonna dieta może prowadzić do niedoborów i ograniczać apetyt.


Nie martw się, że dziecko rosnąc staje się szczuplejsze

To naturalny proces w okresie wzmożonego wzrostu. Nie świadczy o niedożywieniu, ale o zużywaniu rezerw energetycznych (tkanki tłuszczowej) na cele budulcowe.


Zdrowe przekąski

Zamiast chipsów i paluszków bogatych w tłuszcz i sól odpowiedniejsze będą:

  • owoce suszone, chipsy z owoców lub warzyw,
  • orzechy, nasiona słonecznika, pestki z dyni,
  • wafle ryżowe,
  • świeże warzywa: marchew, rzodkiew lub papryka.


Słodycze można zastąpić świeżymi lub suszonymi owocami, sezamkami, jogurtami, do których można dodać np. orzechy, rodzynki czy płatki migdałów, ciasteczka zbożowe lub z dodatkiem ziaren zbóż. Zamień hamburger z fast fooda bogaty w tłuszcz i konserwanty na domowego hamburgera, który nie tylko będzie smaczniejszy, ale i zdrowszy (bułka, chude mięso, ser żółty czy mozzarella oraz sałata, pomidor, papryka, ogórek i marynaty).


Unikaj słodzonych napojów
Napoje typu "cola" i inne gazowane mają mnóstwo cukru, fosforu i w napojach typu cola kofeinę, sztuczne barwniki oraz inne substancje chemiczne. Zdrowszy będzie sok lub oranżada przygotowana przez Ciebie z soku i wody mineralnej, zimne kakao oraz herbatki owocowe osłodzone miodem. Naucz dziecko picia wody!


Przykładowe menu

  • Pierwsze śniadanie (w domu, przed wyjściem do szkoły): płatki śniadaniowe z mlekiem, maślanką lub jogurtem naturalnym+ owoc + orzechy;
  • Drugie śniadanie w szkole: kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z masłem, serem czy wędliną, mały owoc;
  • Obiad: zupa, np. jarzynowa +/lub 2 danie: ryż z porcją pieczonego schabu, surówka z tartej marchwi, jabłka z odrobiną oliwy z oliwek; herbata owocowa;
  • Podwieczorek: owoc, parę migdałów;
  • Kolacja: kanapka z masłem (5g), wędlinką i liściem sałaty; do tego mała porcja nabiału, np. 50g twarogu półtłustego z jogurtem.

Zobacz także

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie
GastrologiaDietetykaZdrowie na co dzień

Zaparcia – co warto o nich wiedzieć? Przyczyny, dieta, leczenie

Zaparcia to dokuczliwy problem, z którym boryka się wiele osób. Choć często postrzega się je jako niegroźne, mogą one znacząco wpływać na jakość życia i ogólne samopoczucie.  Istnieje wiele skutecznych sposobów radzenia sobie z tą dolegliwością. Sprawdź, jakie są przyczyny zaparć, poznaj sprawdzone metody łagodzenia nieprzyjemnych objawów, a także główne zasady diety przy tej dolegliwości.

Kobieta ogląda wysypkę na ręce
DermatologiaAlergologiaDietetyka

Nietolerancja histaminy – przyczyny, objawy i diagnostyka

Specjaliści szacują, że nietolerancja histaminy dotyczy około 1% społeczeństwa, przy czym zaznaczają, że wartość ta może być nieco większa. Istnieją liczne możliwe przyczyny jej powstania oraz bardzo szeroki zakres objawów. Dowiedz się więcej na temat nietolerancji histaminy.

Kobieta mierzy sobie poziom cukru
Dietetyka

Dieta cukrzycowa – ogólne zalecenia dla cukrzyków

Dieta przy cukrzycy to podstawowy element leczenia. Sposób żywienia powinien być indywidualnie dopasowany do pacjenta. Istnieją jednak pewne ogólne zasady diety w cukrzycy, które powinny być przestrzegane przez osoby zmagające się z tą chorobą. Poznaj je.