Witamina D – normy, źródła i oddziaływanie na organizm

23.11.2022

Witamina D, zwana także witaminą słońca, znana jest przede wszystkim jako główny element profilaktyki i leczenia krzywicy, osteomalacji i osteoporozy. Dostarczana jest do organizmu razem z pożywieniem, a syntetyzowana również w skórze w wyniku działania promieniowania UV.

witamina d.jpg

Spis treści

Witamina D – jaką pełni funkcję w naszym organizmie?
Witamina D – normy
Do jakiego lekarza się zgłosić?
Witamina D – źródła
Niedobór witaminy D – przyczyny i skutki

Witamina D to w rzeczywistości grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Wykazuje ona szeroki wpływ na organizm, lecz najbardziej znana jest z oddziaływania na układ kostny – utrzymywanie prawidłowej struktury i funkcji kośćca. Sprawdź, jakie są źródła witaminy D i w jakich ilościach powinna być ona przyjmowana.

Witamina D – jaką pełni funkcję w naszym organizmie?

Witamina D odgrywa bardzo istotną rolę i wspiera funkcjonowanie wielu układów w ludzkim organizmie. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, odpowiada za właściwą mineralizację kości, pobudza różnicowanie komórek w układzie krwiotwórczym. Witamina D znana jest z działania immunomodulującego – moduluje odpowiedź limfocytów (komórek układu odpornościowego należących do białych krwinek) i produkcję cytokin prozapalnych (związków powodujących stan zapalny). W efekcie witamina D odpowiada za ograniczenie reakcji zapalnej i alergicznej w organizmie.

Wspomniane działanie witaminy D przekłada się na ograniczenie rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, metabolicznych, autoimmunologicznych i zakażeń. Witamina D zmniejsza też ryzyko cukrzycy poprzez nasilenie wytwarzania i sekrecji insuliny (jej wydzielania do krwi). W ostatnich latach naukowcy udowodnili także, że niedobór witaminy D może być czynnikiem ryzyka stwardnienia rozsianego – nieuleczalnej choroby układu nerwowego.

Warto też wspomnieć o korzyściach z dostarczania odpowiedniej dawki witaminy D przez kobiety w ciąży. Spełnianie norm witaminy D redukuje ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego (niebezpiecznego wzrostu ciśnienia tętniczego pod koniec ciąży), cukrzycy ciążowej, ciężkiego krwotoku poporodowego czy niskiej masy urodzeniowej dziecka. Niedobór witaminy D przyczynia się do występowania powtarzających się poronień.

Osoby narażone na niedobór witaminy D to przede wszystkim osoby starsze, otyłe, z nadciśnieniem tętniczym lub cukrzycą, z chorobami autoimmunologicznymi (m.in. chorobą Hashimoto), przewlekłymi chorobami nerek i wątroby, alergiami i zaburzeniami wchłaniania składników z przewodu pokarmowego.

Witamina D – normy

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D przedstawione przez Polski Instytut Żywności i Żywienia jest następujące:

  • niemowlęta – poziom bezpieczny: 10 µg, norma zalecana: 20 µg,
  • dzieci w wieku 1–9 lat – poziom bezpieczny: 10 µg, norma zalecana: 15 µg,
  • młodzież i osoby powyżej 60 lat – poziom bezpieczny: 5 µg, norma zalecana: 10 µg.

Specjaliści Agencji Żywności i Leków (FDA) zalecają dzienne dawki witaminy D u dzieci powyżej 4 lat i osób dorosłych, które przyjmują ponad 2000 kcal/dobę, na poziomie 10 µg. Kobiety ciężarne to grupa, która w sposób szczególny powinna zadbać o należyty poziom witaminy D. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dla kobiet spodziewających się dziecka o prawidłowym poziomie BMI i bez obciążeń, które sprzyjają deficytowi witaminy D, rekomendowana dawka wynosi 1500–2000 IU (37,5–50 µg) na dobę. W przypadku ciężarnych otyłych i należących do grup ryzyka niedoboru witaminy D rozważane powinno być zastosowanie wyższej dawki – do 4000 IU (100 µg) na dobę.

Do jakiego lekarza się zgłosić?

Odpowiedni dobór preparatu z witaminą D oraz dawkę możemy uzyskać na wizycie u lekarza pierwszego kontaktu – internisty lub lekarza rodzinnego. Gdy objawy wskazują na poważne niedobory tej witaminy lub zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie, pacjent może zostać skierowany do endokrynologa. To specjalista zajmujący się chorobami układu dokrewnego odpowiedzialnego za wydzielanie hormonów i regulację m.in. produkcji witaminy D3.

Witamina D – źródła

W zależności od źródła pochodzenia specjaliści rozróżniają witaminę D2 i D3. Pierwsza z nich nazywana jest inaczej ergokalcyferolem. Naturalnie występuje w organizmach roślinnych. Druga zaś określana jest jako cholekalcyferol. Naturalnie obecna jest w organizmach zwierzęcych. Zastanawiasz się, gdzie występuje witamina D? Niewątpliwie wśród najbardziej znanych źródeł witaminy D znajduje się mięso takich ryb, jak: łosoś, dorsz, makrela, sardynki, tuńczyk, śledź czy węgorz. Bogaty w witaminę D jest tran – olej uzyskiwany z wątroby ryb. Ważnymi jej źródłami są również: żółtko jaj, wątroba, ser, niektóre grzyby. Inne źródło witaminy D stanowią suplementy diety.

Mówiąc o źródłach witaminy D, należy wspomnieć o jej wytwarzaniu w skórze wystawionej na działanie promieniowania słonecznego. Większość ludzi powinna być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę D w ten sposób. Czas konieczny do wytworzenia witaminy D w ilości, która zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu, determinowany jest przez:

  • wiek – synteza witaminy D spada z wiekiem,
  • korzystanie z filtrów przeciwsłonecznych i stopień odsłonięcia ciała,
  • masę ciała – tkanka tłuszczowa ogranicza wchłanianie witaminy D do krwi,
  • pigmentację skóry – im ciemniejsza jest skóra, tym niższe okazuje się wytwarzanie witaminy D.

Aby organizm mógł wyprodukować witaminę D, zaleca się codzienne przebywanie na słońcu:

  • z odkrytymi przedramionami, rękami lub nogami (minimum 18% odkrytego ciała),
  • bez kremu przeciwsłonecznego,
  • w godzinach 10.00–15.00,
  • bez zachmurzenia lub smogu,
  • przez co najmniej 15 minut (w przypadku długotrwałej ekspozycji należy stosować odpowiednie kremy z filtrem UV).

Słońce docierające do skóry przez szybę czy sztuczne źródła promieniowania UV, takie jak solarium, nie zapewnią syntezy witaminy D.

Niedobór witaminy D – przyczyny i skutki

Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy D jest niewystarczająca ekspozycja na promieniowanie słoneczne lub niedostateczna podaż tego składnika razem z pożywieniem. Markerem zawartości witaminy D w organizmie jest pomiar stężenia 25-hydroksycholekalcyferolu [25(OH)D3] we krwi. Do grupy zwiększonego ryzyka niedoboru witaminy D należą m.in. osoby: starsze, otyłe (z BMI > 30), zmagające się z chorobami wątroby, nerek, przewlekłymi chorobami jelit, z zespołami zaburzeń trawienia i wchłaniania, cukrzycą.

Niedobór witaminy D u dzieci jest przyczyną zahamowania wzrostu i krzywicy. Grozi rozmiękaniem kości (osteomalacją) i osteoporozą. Podnosi ryzyko złamań i zwyrodnień układu kostnego. Prowadzi do osłabienia odporności, zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Niedobór witaminy D może podnosić też ryzyko chorób autoimmunologicznych i nowotworowych.

Poziom 25(OH)D3 poniżej 30 µg/ml (w niektórych laboratoriach <75 nmol/l) wskazuje na niewystarczającą ilość witaminy D w organizmie. Wartości poniżej 20 µg/ml (<50 nmol/l) są stanem ciężkiego niedoboru, który powinien być leczony ściśle pod kontrolą lekarza. Wynik >20–30 µg/ml (50–75 nmol/l) wymaga suplementacji. Wartości >30–50 µg/ml (>75–125 nmol/l) są uznawane za prawidłowe. Poziom >50–100 µg/ml (>125–250 nmol/l) oznacza stężenie wysokie. Ponad 100 µg/ml (> 250 nmol/l) to poziom potencjalnie toksyczny. Wartości przekraczające 200 µg/ml (> 500 nmol/l) oznaczają poziom toksyczny i hiperwitaminozę. Należy pamiętać, że wyniki badań krwi należy skonsultować z lekarzem.

Źródła
  1. A. Grafka, M. Łopucki, J. Kuna i wsp., Rola witaminy D w organizmie, „Journal of Laboratory Diagnostics” 2019, t. 55, nr 1, s. 55–60.
  2. M. Walicka, A. Jasik, M. Paczyńska i wsp., Niedobór witaminy D – problem społeczny, „Postępy Nauk Medycznych” 2019, t. XXXII, nr 1, s. 14–22.
  3. A. Wiesner, P. Paśko, Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, „Farmacja Polska” 2021, t. 77, nr 1, s. 40–47.
  4. D. Wnęk, Witamina D – skutki jej niedoboru i nadmiaru oraz źródła pokarmowe, Medycyna praktyczna dla pacjentów 2021, online: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62906,witamina-d [dostęp:14.11.2022].

Zobacz także

BMI.jpg
DietetykaUroda i sportZdrowie na co dzień

Czym jest wskaźnik BMI? Jak interpretować wyniki?

W ciągu ostatnich lat w polskim społeczeństwie – i nie tylko – wzrósł problem nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w naszym kraju na otyłość cierpi ok. 9 mln osób. Statystyki na ten temat bazują na międzynarodowej skali BMI (ang. Body Mass Index), która pozwala oszacować, czy aktualna waga jest prawidłowa, zbyt wysoka lub za niska. Sprawdź, czym jest ten wskaźnik, jak dokonywać obliczeń i interpretować wyniki.

Niedobór magnezu.jpg
Zdrowie na co dzień

Jak objawia się niedobór magnezu? Jakie ma skutki? Kiedy wdrożyć suplementację?

Magnez to ważny minerał dla organizmu człowieka. Pełni on wiele istotnych funkcji: wspiera układ nerwowy i odpornościowy, zapobiega bolesnym skurczom mięśni i zmęczeniu i wraz z wapniem buduje zdrowe kości i zęby etc. Sprawdź, jak objawia się niedobór tego pierwiastka, jakie mogą być jego skutki i kiedy warto rozważyć suplementację.

Płyn w opłucnej.jpg
Zdrowie na co dzień

Czym jest płyn w opłucnej – dlaczego się gromadzi? Jakie daje objawy? Jak się go pozbyć?

Płyn w opłucnej, potocznie zwany „wodą w płucach”, to stan, w którym w przestrzeni między płucami a ścianą klatki piersiowej gromadzi się nadmierna ilość płynu. Może on świadczyć m.in. o chorobach płuc, serca, układu krążenia lub niektórych schorzeniach autoimmunologicznych. Sprawdź, jak rozpoznać nieprawidłowości w obrębie jamy opłucnej, jakie badania wykonać i na czym polega leczenie.

Wszystkie artykuły i poradniki