Co to jest insulinooporność? Objawy i sposoby leczenia

29.07.2022

Insulinooporność jest stanem obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, czyli hormonu odpowiedzialnego za metabolizm węglowodanów. W sposób szczególny narażone są na nią osoby z dużą ilością tłuszczu trzewnego, obciążone wywiadem rodzinnym w kierunku cukrzycy czy chorób tarczycy.

Co to jest insulinooporność? Objawy i sposoby leczenia

Spis treści

Co to jest insulinooporność?
Co powoduje insulinooporność?
Możliwe skutki insulinooporności
Do jakiego lekarza należy się zgłosić?
Insulinooporność – leczenie
Rekomendowana dieta dla osób z insulinoopornością

Insulinooporność to stan, który predysponuje do różnych chorób. Obniżona wrażliwość organizmu na insulinę wiąże się z ryzykiem rozwoju cukrzycy i schorzeń kardiologicznych. Sprawdź, w jaki sposób objawia się insulinooporność i jaką dietę powinno się stosować przy tej przypadłości.


Co to jest insulinooporność?

Insulina to hormon produkowany przez komórki trzustki odgrywający znaczącą rolę w wielu procesach metabolicznych, szczególnie w metabolizmie i regulacji poziomu cukrów (węglowodanów). Organizm potrzebuje insuliny, by przetransportować glukozę z krwiobiegu do narządów docelowych. Przy insulinooporności narządy przestają na nią reagować. W tym zaburzeniu metabolicznym następuje zmniejszenie ich wrażliwości na działanie insuliny, mimo że znajduje się ona w prawidłowym lub podwyższonym stężeniu. W efekcie komórki wytwarzające ją (komórki beta wysp trzustkowych) zmuszone są do produkowania jej większej ilości w celu regulowania poziom cukru we krwi. Należy pamiętać, że insulinooporność to nie choroba, a stan sugerujący zaburzenia metaboliczne dziejące się w organizmie. Jest to dla pacjenta sygnał do zmiany nawyków żywieniowych i redukcji masy ciała.


Co powoduje insulinooporność?

Insulinooporność obserwowana jest często u osób z nadmierną masą ciała, a dokładnie zbyt dużą ilością tkanki tłuszczowej trzewnej (tłuszczu znajdującego się wokół narządów wewnętrznych). Tłuszcz ten jest aktywny hormonalnie i produkuje związki inicjujące stan zapalny. W konsekwencji dochodzi do wzrostu stężenia białka CRP (ang. C-reactive protein), wskaźnika stanu zapalnego, co wiąże się ze wzrostem poziomu ciśnienia tętniczego, opornością tkanek na insulinę, dalszym przyrostem tkanki tłuszczowej i nasileniem insulinooporności.

Insulinooporność nierzadko współwystępuje z takimi jednostkami chorobowymi, jak zespół policystycznych jajników (tzw. PCOS), cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze.

Zwiększone ryzyko insulinooporności wykazują osoby:

  • prowadzące nieaktywny tryb życia;
  • stosujące dietę bogatą w cukry proste, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, żywność o wysokim indeksie glikemicznym;
  • z krewnymi pierwszego stopnia z cukrzycą;
  • zażywające niektóre leki (np. olanzapina, progestagen, kwetiapina, tamoksyfen, niektóre leki przeciwwirusowe, risperidon).

Zagrożone są też kobiety, które przeszły cukrzycę ciążową – zaburzenie metabolizmu cukrów, które pierwszy raz pojawia się w ciąży i ustępuje wraz z jej zakończeniem.


Możliwe skutki insulinooporności

Insulinooporność to podstępne zaburzenie metaboliczne. Może rozwijać się bezobjawowo przez wiele lat. Objawami obniżonej wrażliwości tkanek na insulinę są:

  • przewlekłe zmęczenie, obniżenie siły,
  • nadmierna senność po posiłkach,
  • częste uczucie głodu, napady wilczego głodu,
  • obniżony nastrój, niepokój, drażliwość,
  • spadek koncentracji, spowolnione myślenie,
  • uczucie zimna nieadekwatne do temperatury panującej w otoczeniu,
  • zaburzenia lipidowe – wzrost poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
  • mimo normalnej diety wzrost masy ciała (tkanki tłuszczowej), zwłaszcza w okolicach brzucha,
  • rogowacenie ciemne – zaburzenie pigmentacji skóry w postaci ciemnych plam,
  • zaburzenia miesiączkowania, trudności z zajściem w ciążę,
  • zaburzenia pracy tarczycy.

Na skutek insulinooporności dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Organizm dąży do kompensowania tego stanu wzmożoną produkcją insuliny i rozwija się jej nadprodukcja przez trzustkę, tzw. hiperinsulinemia. Obniżona wrażliwość tkanek na insulinę prowadzi do stanu przedcukrzycowego, a z czasem może stać się przyczyną cukrzycy typu 2. Poza tym sprzyja przyrostowi masy ciała, zaburzeniom hormonalnym i schorzeniom układu krążenia, w tym m.in. miażdżycy.


Do jakiego lekarza należy się zgłosić?

Konsultacja internisty

W przypadku wystąpienia wyżej wymienionych objawów należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu – internisty lub lekarza rodzinnego. Lekarz przeprowadzi z pacjentem wywiad, wykluczy inne przyczyny dolegliwości i w razie wskazań skieruje na potrzebne badania krwi m.in. morfologię, poziom glukozy i insuliny we krwi, hormony tarczycy, doustny test obciążenia glukozą (tzw. test OGTT). Należy pamiętać, że powszechnie stosowane wskaźniki insulinooporności, np. indeks HOMA-IR (ang. Homeostatic Model Assesment – Insulin Resistance) nie powinny służyć do diagnostyki insulinooporności, ponieważ nie są dotychczas poznane dokładne normy i punkty odcięcia dla ich wartości. W razie wątpliwości diagnostycznych może być zalecona konsultacja diabetologa oraz dietetyka.


Insulinooporność – leczenie

Insulinooporność leczy się, zmniejszając produkcję insuliny w organizmie. W tym celu należy wyeliminować czynnik odpowiedzialny za wzmożony poziom tego hormonu. Zazwyczaj jest to nadmierna ilość tkanki tłuszczowej. W tym przypadku postępowanie terapeutyczne będzie się opierało na jej redukcji. Można tego dokonać, wprowadzając aktywność fizyczną (przynajmniej 30 minut dziennie) i odpowiednio zbilansowaną dietę. Warto zastosować również pozostałe zasady zdrowego stylu życia – zredukować stres, odpoczywać, wyeliminować używki. U niektórych pacjentów takie postępowanie wspomagane jest farmakologicznie pod nadzorem lekarza.


Rekomendowana dieta dla osób z insulinoopornością

Dieta to podstawa leczenia insulinooporności. Oto jej główne zasady:

  • eliminacja cukrów prostych – zawartych w słodyczach, pszennym słodkim pieczywie;
  • spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych o niskim indeksie glikemicznym (im żywność bogatsza w błonnik pokarmowy, im mniej przetworzona, tym ma niższy indeks glikemiczny);
  • posiłki powinny być jedzone regularnie, spokojnie, w mniejszych porcjach, ale częściej;
  • wskazane są węglowodany złożone – zawarte m.in. w pełnoziarnistym pieczywie i grubych kaszach;
  • podstawą każdego posiłku powinny być warzywa;
  • z jadłospisu należy usunąć fruktozę, tłuszcze trans i syrop glukozowo-fruktozowy, ponieważ sprzyjają wzrostowi trójglicerydów i tkanki tłuszczowej trzewnej.
Dieta w insulinooporności

Przy insulinooporności powinno się wybierać m.in.: ryż brązowy i makaron razowy gotowany al dente, rośliny strączkowe (groch, fasolę, soję, soczewicę, ciecierzycę), pełnoziarniste i wielozbożowe pieczywo, surowe owoce (jagody, kiwi, morele, brzoskwinie), surowe lub gotowane na parze warzywa (cukinię, kalafior, marchew, brokuły), płatki śniadaniowe wielozbożowe, pęczak, kaszę gryczaną, jaglaną i owsianą ugotowaną al dente, zsiadłe mleko, kefir, jogurty naturalne, maślankę.

Po szczegółowe wytyczne i dokładny jadłospis chory powinien zgłosić się do dietetyka. Specjalista ten indywidualnie określi zapotrzebowanie energetyczne i najwłaściwszy sposób żywienia.

Do pobrania - Dieta w insulinooporności

Źródła

1. M. Makarowska, D. Musiałowska, Insulinooporność. Szybkie dania, Wydawnictwo Feeria, Łódź 2019.
2. R. Thompson, D. Canpender, Insulinooporność. Rewolucyjny plan leczenia, Vital, Białystok 2018.
3. L. Czupryniak i wsp., Insulinooporność jako pseudochoroba – powszechny problem w gabinecie diabetologa i endokrynologa, „Medycyna praktyczna – Endokrynologia” 2022, online: https://www.mp.pl/endokrynologia/ekspert/288739,insulinoopornosc-jako-pseudochoroba-powszechny-problem-w-gabinecie-diabetologa-i-endokrynologa,1 [dostęp: 25.07.2022].


Zobacz także

BMI.jpg
DietetykaUroda i sportZdrowie na co dzień

Czym jest wskaźnik BMI? Jak interpretować wyniki?

W ciągu ostatnich lat w polskim społeczeństwie – i nie tylko – wzrósł problem nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w naszym kraju na otyłość cierpi ok. 9 mln osób. Statystyki na ten temat bazują na międzynarodowej skali BMI (ang. Body Mass Index), która pozwala oszacować, czy aktualna waga jest prawidłowa, zbyt wysoka lub za niska. Sprawdź, czym jest ten wskaźnik, jak dokonywać obliczeń i interpretować wyniki.

Niedobór magnezu.jpg
Zdrowie na co dzień

Jak objawia się niedobór magnezu? Jakie ma skutki? Kiedy wdrożyć suplementację?

Magnez to ważny minerał dla organizmu człowieka. Pełni on wiele istotnych funkcji: wspiera układ nerwowy i odpornościowy, zapobiega bolesnym skurczom mięśni i zmęczeniu i wraz z wapniem buduje zdrowe kości i zęby etc. Sprawdź, jak objawia się niedobór tego pierwiastka, jakie mogą być jego skutki i kiedy warto rozważyć suplementację.

Płyn w opłucnej.jpg
Zdrowie na co dzień

Czym jest płyn w opłucnej – dlaczego się gromadzi? Jakie daje objawy? Jak się go pozbyć?

Płyn w opłucnej, potocznie zwany „wodą w płucach”, to stan, w którym w przestrzeni między płucami a ścianą klatki piersiowej gromadzi się nadmierna ilość płynu. Może on świadczyć m.in. o chorobach płuc, serca, układu krążenia lub niektórych schorzeniach autoimmunologicznych. Sprawdź, jak rozpoznać nieprawidłowości w obrębie jamy opłucnej, jakie badania wykonać i na czym polega leczenie.

Wszystkie artykuły i poradniki