Ból pod lewym żebrem – możliwe przyczyny i rozpoznanie
Przyczynami bólu pod lewym żebrem bywają różne schorzenia. Na takie umiejscowienie bólu wskazywać mogą choroby śledziony, trzustki, żołądka czy okrężnicy. Z uwagi na mnogość potencjalnych przyczyn rozpoznanie wymaga dokładnego wywiadu, badań obrazowych i laboratoryjnych.
Spis treści
Przyczyną bólu pod lewym żebrem mogą być choroby narządów umiejscowionych w lewej części jamy brzusznej bądź położonych w innej lokalizacji – wówczas mowa o bólu promieniującym. Sprawdź, co może powodować ból pod lewym żebrem i w jaki sposób lekarz stawia rozpoznanie.
Co może oznaczać ból pod lewym żebrem?
Ból pod lewym żebrem to stosunkowo często występująca dolegliwość. Za jej powstanie odpowiadać może szereg przyczyn. Wśród narządów, które mogą powodować ból w lewym podżebrzu, należy wymienić zwłaszcza: śledzionę, trzustkę, okrężnicę (zagięcie śledzionowe okrężnicy), żołądek. Lokalizacja bólu pod lewym żebrem może nasunąć podejrzenie chorób nerki czy płuca, położonych po tej stronie ciała. Należy zaznaczyć, że ból w lewym podżebrzu może pochodzić również z daleko położonych narządów – promieniować z innych części ciała do lewej okolicy podżebrowej.
Najczęstsze przyczyny bólu pod lewym żebrem
Poszukując podłoża bólu pod lewym żebrem, pod uwagę należy wziąć różne możliwe przyczyny.
Nieprawidłowości układu pokarmowego
Do częstszych chorób żołądka, które mogą objawiać się bólem w lewej okolicy podżebrowej, należą przewlekłe zakażenia bakterią Helicobacter pylori i nadżerki błony śluzowej. Ból pod lewym żebrem po jedzeniu może wynikać z błędów dietetycznych, w tym zwłaszcza z diety bogatej w tłuste i ciężkostrawne potrawy.
Śledziona jako kolejny potencjalny narząd powodujący ból pod lewym żebrem daje dolegliwości zazwyczaj po powiększeniu (mowa wówczas o splenomegalii). Splenomegalia może być spowodowana wystąpieniem chorób zakaźnych (np. różyczki, mononukleozy), metabolicznych, spichrzeniowych (np. choroby Niemanna-Picka, skrobiawicy, choroby Gauchera), nowotworowych (np. nowotworów szpiku i kości, węzłów chłonnych, samej śledziony).
Ogon trzustki znajdujący się w okolicy lewego podżebrza rzadko daje dolegliwości bólowe w tym miejscu. Zazwyczaj patologie tego narządu powodują bolesność w nadbrzuszu środkowym. Wyjątkiem może być torbiel ogona trzustki, która może objawiać się kłującym bólem pod żebrami. Za ból pod lewym żebrem odpowiadać mogą także schorzenia jelita grubego, takie jak choroba zapalna czy uchyłkowa.
Uraz mechaniczny
Ból pod lewym żebrem może być konsekwencją urazu mechanicznego. Prowadzą do niego stłuczenia czy upadki skutkujące pęknięciem lub złamaniem żebra po lewej stronie. Nie należy pomijać kwestii kręgosłupa. Z poszczególnych segmentów wychodzą nerwy, których uszkodzenie może powodować powstanie dolegliwości bólowych w tej okolicy. Kłujący ból pod lewym żebrem bywa też reakcją organizmu na sytuację stresową.
Zobacz także: Rezonans magnetyczny klatki piersiowej – co to za badanie?
Problemy kardiologiczne
Warto pamiętać, że dolegliwości bólowe umiejscowione po lewej stronie ciała mogą sugerować problemy kardiologiczne. Przy piekącym bólu pod lewym żebrem, promieniującym do ręki i żuchwy, można podejrzewać zawał serca. Ból pod lewym żebrem nasilający się przy wdechu towarzyszy dusznicy bolesnej czy zapaleniu osierdzia. Ból po lewej stronie pojawia się też podczas zapalenia płuc i opłucnej.
Zobacz także: Zespół cieśni nadgarstka – co to jest i w jaki sposób się to leczy?
Ból pod lewym żebrem – rozpoznanie
Diagnostyka bólu pod lewym żebrem jest trudna. Wiele różnych narządów może bowiem powodować dolegliwości w tej okolicy. Wskazania są mocno orientacyjne, dlatego konieczna jest dokładna diagnostyka obrazowa, poprzedzona szczegółowo wykonanym badaniem lekarskim i wywiadem. Podczas badania podmiotowego pojawić się mogą pytania m.in. o charakter i intensywność bólu, czynniki nasilające ból (np. poruszanie, kaszel, zmiana pozycji ciała), jak organizm reaguje na spożycie posiłku czy oddanie stolca lub gazów, jakie objawy towarzyszą bólowi.
Dużo informacji na temat dolegliwości dostarcza badanie palpacyjne. Polega ono na delikatnym ucisku jamy brzusznej – pozwala to ocenić miejscową bolesność, a czasami także powiększenie wybranych narządów. Lekarz kieruje pacjenta na badania laboratoryjne (krwi, moczu).
Zobacz także: Perforacja jelita – przyczyny, objawy, sposoby leczenia
Badania obrazowe w diagnostyce bólu pod lewym żebrem
Badania dodatkowe w diagnostyce bólu pod lewym żebrem to metody obrazowe. Podstawą jest ultrasonografia. RTG klatki piersiowej w pozycji pionowej lub RTG jamy brzusznej w pozycji leżącej to kolejne badania pomocne w postawieniu rozpoznania. Przy problemach diagnostycznych zlecona może zostać tomografia komputerowa, a wyłącznie w szczególnych okolicznościach rezonans magnetyczny. Tomografia komputerowa może być stosowana jako badanie pierwszej linii, jeśli wynik USG jest niejednoznaczny, np. z powodu przesłaniających gazów jelitowych. Rezonans magnetyczny sprawdza się do oceny charakterystyki zmiany, zwłaszcza w obrębie miednicy, jeśli USG i tomografia komputerowa dały niejednoznaczne wyniki.
Gastroskopia lub kolonoskopia okazują się konieczne, kiedy pojawia się podejrzenie nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego. Gastroskopia to badanie oceniające górny odcinek przewodu pokarmowego. Sprawdza się błonę śluzową żołądka i wykonuje się test ureazowy w kierunku zakażenia Helicobacter pylori. Z kolei kolonoskopia pozwala na ocenę dolnej części przewodu pokarmowego. Dzięki niej można sprawdzić stan jelita grubego, występowanie owrzodzeń, polipów, uchyłków czy krwawień, które mogłyby dawać ból pod lewym żebrem.